FAKTA: Derfor er State of the Union-talen vigtig i USA

Skrevet af admin

29/01/2014

Mest læste i dag

* State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

* Ifølge den amerikanske forfatnings artikel 2 har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".

* Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790. Barack Obamas tale natten til onsdag er den 225. af slagsen.

* Af historiske taler kan nævnes:

- Abraham Lincoln krævede i 1862 slaveriet afskaffet.

- Franklin D. Roosevelt forberedte i 1941 sine landsmænd på at gå i krig mod Nazityskland.

- Richard Nixon forsøgte i 1974 - forgæves - at rense sig selv i Watergate-skandalen.

- Bill Clinton lykkedes til gengæld med at charmere nationen i 1990 - midt under rigsretssagen mod ham i Lewinsky-skandalen.

- George W. Bush fik i 2002 sat et stort fingeraftryk på den internationale debat ved at stemple Iran, Irak og Nordkorea som "ondskabens akse".

* Mindst et medlem af regeringen skal være fraværende, så vedkommende kan tiltræde præsidentembedet i tilfældet af et attentat under talen.

* Talen bliver transmitteret på landsdækkende amerikansk tv, og da Obama holdt sin første State of the Union-tale i 2009, fulgte 53 millioner tv-seere med.

* Taler tager som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar.

(Kilder: Senatet, Det Hvide Hus, dpa)

/ritzau/