Fakta: Derfor fejrer vi Mors Dag

Mor er den bedste i verden - og derfor skal hun én gang om året fejres i særlig grad med blomster eller chokolade.

Så langt - så godt.

 

Det ved de fleste sikkert. Og mange kan sikkert også godt huske, at Mors Dag altid er den anden søndag i maj. Men mon ikke manges viden om fænonemenet Mors Dag stopper dér?

 

For hvorfor fejrer vi egentligt Mors Dag?

 

Tradition tog dog form helt tilbage i 1872, hvor den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmpet Julia Ward Howe opfandt begrebet 'Mors Dag' - fordi mor var den sande helt, der bandt kernefamilien sammen, som det dengang hed sig - og det skulle naturligvis belønnes.

 

USA tog hurtigt dagen til sig, og i 1914 blev det besluttet af daværende præsident Woodrow Wilson, at Mors Dag skulle være en officiel mærkedag, hvor der skulle flages. Og det har det været lige siden.

 

I Danmark startede tradition i 1929, hvor Christian Svenningsen, som var aktiv i 'Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller', var først med idéen.

 

Svenningsen havde ladet sig inspirere fra USA, hvor han selv havde kæmpet som soldat under 1. verdenskrig.

 

Idéen blev vel modtaget herhjemme, fordi den faldt godt i tråd med datidens familieformen. Ønsket at begave den 'opofrende mor' blev hurtigt populær - og siden har dagen altså hængt ved.

 

Størst modstand mod Mors Dag kom op gennem 1960'erne og 1970'erne, hvor rødstrømpe-generationens oprør ændrede familieidealet markant, men dagen blev fortsat fejret - omend i mindre målstok.

 

I dagens Danmark er Mors Dag populær som aldrig før. Ikke mindst fordi, at kommercielle virksomheder som blomster- og chokoladebutikker gør alt, hvad de kan, for at minde danskerne om den.

 

Mens Mors Dag i Danmark altid er den anden søndag i maj, så har en række andre lande helt andre datoer for dagen.

 

I Norge er det eksempelvis 2. søndag i februar, mens Sverige har lagt sig fast på den sidste søndag i maj.

 

Mest udbredt er dog 'den danske model', hvor Mors Dag er anden søndag i maj. Den datoer holder også lande som Brasilien, Østrig, Schweiz, Tyskland og Italien fast i.

Dagens Gossip