FAKTA: Derfor glæder kronespekulanter sig hver dag til kl.16

Skrevet af admin

24/02/2015

Mest læste i dag

De seneste uger har investorer, strateger, økonomer og andre iagttagere hver dag set særligt frem mod kl.16, hvor Nationalbanken offentliggør den såkaldte nettostilling, der viser, hvor mange penge der er på det danske pengemarked.

Nettostillingen giver nemlig en indikation af, hvor stort et beløb Nationalbanken har solgt kroner for (interveneret) for at forsvare den danske krone, som siden midten af januar har været under massivt pres grundet stor interesse fra investorer i ind- og udland.

Nationalbanken solgte i januar kroner for mere end 106 milliarder kroner, og tallet kan meget vel være endnu højere i februar. Begge beløb er historisk høje.

Men hvorfor er den såkaldte nettostilling interessant, hvad består den af, og hvad bliver information brugt til? Her følger en kort forklaring:

- Nettostillingen fra Nationalbanken viser, hvor mange danske kroner der i alt er på det danske pengemarked.

- Når Nationalbanken køber udenlandsk valuta, trykker banken nye penge, som gør, at den samlede mængde af likviditet stiger, hvilket kan aflæses i nettostillingen.

- Man kan derfor ud fra den daglige nettostilling få en indikation af, hvorvidt Nationalbanken har købt udenlandsk valuta og solgt danske kroner.

- Hvis mængden af penge stiger, er Nationalbanken altså fortsat med at sælge kroner, hvilket kan tyde på en fortsat massiv interesse for den danske valuta og deraf et opadgående pres på kronen. Hvis pengemængden derimod viser et uændret eller faldende niveau i nettostillingen, peger det derimod i retning af, at interessen er mere mættet.

- Da en valutahandel først bliver gennemført to dage efter det faktiske køb, vil man dog først kunne se handlerne i nettostillingen med to dages forsinkelse. Det vil sige, at man i nettostillingen tirsdag kun kan se handlen til og med fredag i sidste uge.

- Nettostillingen bliver dog også påvirket af statslige betalinger. Derfor korrigerer investorer og økonomer stillingen for dette, når de estimerer, hvor meget Nationalbanken har købt eller solgt kroner for.

- Nationalbanken har som følge af presset på kronen den seneste måneds tid desuden sænket indskudsrenten fire gange, stoppet for salg af statsobligationer og skatkammerbeviser. Alle disse tiltag er ligesom salg af kroner også redskaber, der har til formål at svække interessen for kroner. Hvorvidt disse tiltag har virket, kan man også få en fornemmelse af ved den daglige nettostilling.

Kilder: Nationalbanken, Nordea

/ritzau/