FAKTA: Derfor har Nationalbanken en valutareserve

Skrevet af admin

03/02/2015

Mest læste i dag

Tirsdag er der kommet nye tal for valutareserven, som er kommet i fokus på grund af de lave renter og den store interesse for danske værdipapirer:

* Valutareserven giver Nationalbanken mulighed for intervention på valutamarkedet.

* Danmark har siden 1982 haft fastkurspolitik, og det betyder, at Nationalbanken har til opgave at holde kursen mellem 7,29 og 7,63 kroner per euro.

* I praksis har kursen dog ligget meget stabilt omkring centralkursen på 7,46 kroner per euro, siden den fælleseuropæiske valuta blev indført i 1999.

* Trods fastkurspolitikken påvirkes kronen ligesom frie valutaer af udbud og efterspørgsel, og Nationalbanken sørger derfor for at agere modsat markedet for at fastholde kursen.

* Hvis der er stor efterspørgsel efter kroner sørger Nationalbanken for at sælge danske penge for at undgå kursstigninger, og hvis der er mange kroner til salg, sørger banken for at købe, så kursen ikke falder.

* Valutareserven består af fremmed valuta - primært euro - og den vil således stige, når Nationalbanken sælger kroner, og falde, når Nationalbanken køber kroner.

* Hvis reserven enten stiger eller falder vedvarende, kan Nationalbanken vælge at ændre renten for på den måde at tilpasse udbud og efterspørgsel.

* En højere rente vil gøre det mere attraktivt at investere i kroner, mens en lavere rente har den modsatte effekt.

* Valutareserven består ikke kun af kontanter, men også udenlandske værdipapirer og bankindskud, som kan sælges eller belånes efter behov.

* Nationalbankens guldbeholdning på 67 tons guld indgår også i valutareserven sammen med en række mellemværender med Den Internationale Valutafond.

Kilde: Nationalbanken

/ritzau/