FAKTA: Derfor holder EU-Parlamentet flyttedag

Skrevet af admin

11/05/2014

Dagens topnyheder

12 gange om året samles EU-Parlamentet i den franske by Strasbourg for at stemme om lovforslag, selvom de resten af tiden er i Bruxelles. Her er forklaringen på det, der populært kaldes EU-Parlamentets "rejsecirkus".

* Parlamentet har officielt hjemsted i Strasbourg, men EU-parlamentarikerne arbejder i Bruxelles størstedelen af året. Derudover er parlamentets sekretariat placeret i Luxembourg.

* Årsagen kan findes tilbage til 1952, da det europæiske kul- og stålfællesskab (EKSF) blev oprettet. Den gang blev institutionerne placeret i Luxembourg.

Europarådet havde allerede sit sæde i Strasbourg og tilbød sin plenarsal til møder i EKSF's fælles forsamling, som har udviklet sig til at blive EU-Parlamentet.

* Siden blev mange af de europæiske institutioners aktiviteter koncentreret i Bruxelles. Derfor besluttede EU-Parlamentet også at centrere mere af sit arbejde i den belgiske hovedstad.

* Tidligt i 1990'erne så ordningen ud som i dag. De politiske grupper i parlamentet mødtes i Bruxelles, hvor der også blev holdt møder i parlamentets udvalg. Parlamentets samlinger blev afholdt i Strasbourg.

* I 1997 blev det skrevet ind i EU-traktaten som et bilag - en protokol - hvor parlamentets hjemsted er:

"Europaparlamentet har hjemsted i Strasbourg og afholder dér de tolv månedlige plenarmøderækker, herunder også budgetmøderækken. Yderligere plenarmøderækker afholdes i Bruxelles. Europa-Parlamentets udvalg holder deres møder i Bruxelles. Europaparlamentets Generalsekretariat og dets tjenester er fortsat placeret i Luxembourg."

* Der skal en traktatændring til for at ændre på parlamentets månedlige flytninger. Ændringen kræver enighed blandt EU's 28 medlemsstater.

* Spørgsmålet om placeringen af EU-Parlamentet er et følsomt politisk emne. Det skyldes ikke mindst de økonomiske interesser, der er, i at have en EU-institution i et land.

* Hver af de 12 gange om året, hvor parlamentet flytter mellem Strasbourg og Bruxelles, koster det omkring 10 millioner euro i ekstraudgifter. Det er over 840 millioner kroner om året.

Kilder: Folketingets EU-oplysning og EU-Parlamentet.

/ritzau/