Fakta: Derfor holder vi pinse

Pinsen er den tredje store kristne højtid efter jul og påske. Dagen kaldes også for kirkens fødselsdag, fordi den første kristne menighed blev grundlagt på baggrund af netop pinsens hændelser.

Pinsen falder ligesom påsken på forskellige datoer fra år til år, men altid tidligst den 10. maj og ikke senere end 13. juni. I år falder pinsen altså relativt tidligt.

Det skyldes, at påsken også i år faldt relativt tidligt. Pinsen falder nemlig altid 50 dage efter påske, og navnet kommer da også af det græske ord for halvtreds; pentekoste.

Ifølge beretningen i Apostlenes Gerninger var apostlene ti dage efter Kristi himmelfart samlet for at fejre den jødiske højtid Shavuot, da der pludselig kom 'en lyd som af et kraftigt vindstød' og tunger som af ild kom til syne.

Beretningen går på, at apostlene blev fyldt af Helligånden og begyndte at kunne tale på andre tungemål, så de kunne gøre det kristne budskab forståeligt for de jøder fra mange forskellige verdensdele, der var i Jerusalem.

Denne hændelse kaldes traditionelt for 'Pinseunderet' og er årsag til, at pinsen regnes for den kristne kirkes fødsel.

I forhold til andre højtider som jul og påske er der få traditioner forbundet med pinsen. Ud over pinsefrokosten, der har sneget sig ind i mange danske hjem, så er pinsen flere steder blevet ensbetydende med karneval i byen.

Det var i år eksempelvis tilfældet i byer som Aalborg og København.

Dagens Gossip