FAKTA: Derfor vandt Skattely-dokumentar Cavlingprisen

DR-journalisterne Jeppe Gardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen fik fredag overrakt Cavlingprisen for deres dokumentarserie 'I Skattely'.

Her kan du læse et uddrag af Cavlingkomiteens begrundelse for, at de fem DR-journalister vandt den prestigefulde pris:

* Det er modigt, det er grundigt, og det er i sin form fremadskuende. I er kommet bag kulisserne i en ellers lukket verden.

Man kan sagtens sige: "Det vidste vi da godt alle sammen", at der foregår rådgivning om skattely i respektable virksomheder - men gjorde vi nu også det? Nej, I har revet tæppet væk og har vist at moralen har det rigtig skidt i ellers veletablerede banker og virksomheder.

* I dokumenterer bredden og dybden af et internationalt samfundsproblem, der har konsekvenser for alle i et velfærdssamfund.

* I har gjort jer mange overvejelser over, hvordan I skulle bære jer ad med at afsløre skattely i en verden, der ikke vil afsløres.

Rådgiverne sagde nemlig ét, når de blev interviewet, og noget andet når de rådgav bag lukkede døre. Den eneste måde at fortælle historierne på, var at gå undercover med skjult kamera. Det hele kom derfor til at foregå bag lukkede døre.

* I kontaktede igen de mennesker, I havde filmet, tilbød dem at se optagelserne så tidligt som to måneder, inden udsendelsen blev bragt på DR.

I gav dem dermed en chance for at reagere, og reaktionen udeblev ikke. Der kom blandt andet en politianmeldelse, som i øvrigt netop er trukket tilbage.

* I fik i udsendelserne flere skatteeksperter og advokater til at vurdere, hvorvidt rådgiverne var på den ene eller anden side af loven.

At jeres kilder, inden udsendelserne blev bragt, efterfølgende blev kontaktet med diverse opfordringer til at trække sig fra jeres udsendelser, er en af de helt usædvanlige følger af serien.

* Tilbage står, at jeres udsendelser har skabt debat om den grådighed og dårlige moral, der ligger til grund for skattely. Som I også har fortalt, har I aldrig talt med så mange jurister, som da virksomhederne forsøgte at få stoppet udsendelserne. Og heller ikke efter.

* Det har givet dønninger i finansverdenen med efterfølgende afskedigelser af fem rådgivere I havde fat i. Og det har fået den konsekvens, at skatteministeren har iværksat en plan for at komme det her til livs. Gad vide om det lykkes? I har i hvert fald gjort jeres.

/ritzau/

Dagens Gossip