FAKTA: Det betyder en politisk næse

Skrevet af admin

04/02/2015
Et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten har onsdag givet tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) en næse i forbindelse med Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands skattesag.* En næse er den populære betegnelse for kritik af en politikers handlinger.* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.* Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) fik tildelt en lang række næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød Uffe Ellemann-Jensen sig mildest talt ikke om, og han valgte at kalde sine næser for "hædersnæser".Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.

Mest læste i dag

Et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten har onsdag givet tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) en næse i forbindelse med Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands skattesag.

* En næse er den populære betegnelse for kritik af en politikers handlinger.

* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

* Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) fik tildelt en lang række næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet.

Det brød Uffe Ellemann-Jensen sig mildest talt ikke om, og han valgte at kalde sine næser for "hædersnæser".

Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.