FAKTA: Det er formålet med Europas energiunion

Den russiske gasledning Nord Stream, som går fra Rusland til Tyskland, delte EU-landene på et topmøde i Bruxelles fredag. Blandt andet fordi østeuropæiske lande frygter, at projektet kan koste dem indtægter.

Efter topmødet sagde EU's præsident, Donald Tusk, at projektet strider mod målet i EU's energiunion, der blandt andet sigter mod at mindske afhængigheden af russisk gas.

Her følger fakta om den europæiske energiunion:

* Energiunionen skal sikre billig, stabil og bæredygtig energi til Europa.

* Den bygger på flere hovedelementer: Energisikkerhed, etableringen af et indre energimarked, energieffektivitet, vedvarende energi samt forskning og udvikling.

* Energisikkerhed går blandt andet ud på, at EU-landene skal mindske afhængigheden af én leverandør af eksempelvis gas og i højere grad skal hjælpe hinanden med at sikre energiforsyningen. Nogle lande er i dag meget sårbare, da de er helt afhængige af russisk gas.

* Et indre energimarked skal blandt andet indebære, at energi kan flyde frit på tværs af landegrænser.

* EU-landene skal eksempelvis være forbundet og i stand til at overføre mindst 10 procent af landenes elektricitet til eller fra deres naboer. Det mål skal være opfyldt i 2020.

* EU har lovet at begrænse CO2-udledningen med 40 procent i 2030 set i forhold til 1990. Energiunionen skal hjælpe med at nå målet.

* EU importerer 53 procent af sin energi og er den største importør af energi i verden. Det koster årligt omkring 2900 milliarder danske kroner.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/

Dagens Gossip