FAKTA: Det er sagt om Dongs vej til fondsbørsen

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Torsdag morgen bliver Dongs aktier optaget til handel på Københavns Fondsbørs. Det har været en betændt proces.

Rejsen mod børsnoteringen startede med et omdiskuteret salg af aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i 2014.

Sagt om salget af en større aktiepost til Goldman Sachs, der værdisatte Dong til 31,5 milliarder kroner:

* - Vi har naturligvis valgt det bud, der stiller skatteyderne bedst muligt. Hvad skulle være vores motiv til andet? (daværende finansminister Bjarne Corydon til Information).

* - Men hvor var det så, at Goldman Sachs var bedre end de andre budgivere? Igen: Det kan jeg ikke gå ind i. (tidligere finansminister Bjarne Corydon til Information).

* - Dong havde simpelt hen for stor gæld og foretog for store investeringer uden at have tilstrækkelig mange penge. Det var - efter min mening - et problem, vi skulle have løst. (tidligere finansminister Bjarne Corydon til DR).

* - Der har været en idé om, at Dong nærmest er et guldæg. Men det er det altså ikke. Det er et selskab med underskud. (SF's energiordfører, Steen Gade).

* - Vi forærer Goldman Sachs i størrelsesordenen 10-12 milliarder kroner, som vi kunne have bevaret hos os selv for eksempel i pensionsfonde. Min pointe er, at uanset hvad det tekniske var, solgte man på et forkert tidspunkt. Man kunne have ventet, men solgte til en alt for lav pris. (tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen).

Sagt om børsnoteringen, der værdisætter Dong til over 100 milliarder kroner:

* - Det absurde er, at man gik ud og fortalte en historie om, at Dong var på fallittens rand. Så laver man den her kapitaludvidelse, og pludselig vokser Dong enormt i værdi og er en veldrevet virksomhed, der skal på børsen. Det er en skandale, og jeg vil kalde det tyveri ved højlys dag. (Enhedslistens folketingsmedlem Pelle Dragsted).

* - Jeg synes, det er en kanonforretning, at nogen, der kommer og redder virksomheden, kan hæve værdien fra 30 til 100 milliarder kroner. Det er da en kæmpe forretning, som kommer hele samfundet til gode. (finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til DR2).

* - Hvis man har fulgt udviklingen, vil man se, at vi er en helt anden virksomhed i dag end for to-tre år siden, og så vil man måske ikke være så overrasket. (administrerende direktør for Dong Henrik Poulsen til Berlingske Business).

* - Igennem det seneste årti har Dong Energy gennemgået en forvandling, og vi fremstår i dag som en finansielt robust, hurtigt voksende og lønsom virksomhed med en førende position inden for havvind. (Thomas Thune Andersen, formand for bestyrelsen i Dong).

- Det er vidnesbyrd om, at det er dyrt at være fattig. Sagen var, at Dong havde for meget gæld på det forkerte tidspunkt. Man betalte prisen for at have for meget gæld og ikke være tilstrækkelig kreditværdig (investeringsøkonom ved Nordnet Per Hansen.

Kilder: Ritzau, DR, Information, Berlingske, Politiken, Dong Energy

/ritzau/