FAKTA: Det er sket i Clippers kapringssag

* Fragtskibet CEC Future var på vej fra Antwerpen i Belgien til Batam i Indonesien, da skibet blev kapret af pirater i Adenbugten ud for Somalia 7. november 2008.

* Besætningen bestod af 11 russere, en ester og en georgier. CEC Future er danskdrevet af rederiet Clipper med hovedsæde i København, men sejler under Bahamas' flag.

* Besætning og skib blev frigivet 16. januar 2009 efter betaling af løsesum på ni millioner kroner.

* Somalisk-fødte Ali Mohammed Ali forhandlede med rederiet på piraternes vegne om løsesum. I november frikendte juryen ved distriktsdomstolen Columbia District Court i Washington Ali for pirateri. Han har nægtet sig skyldig i alle anklager.

* USA har opgivet sagen. Derfor bliver der aldrig taget stilling til de to andre anklager mod Ali, der handler om gidseltagning og sammensværgelse med henblik på gidseltagning i forbindelse med kapringen af skibet.

* Retssagen var en udløber af sagen mod en anden pirat, Jama Idle Ibrahim, der var involveret i kapringen af det dansk-drevne skib.

* Jama Idle Ibrahim blev snuppet, da han efter den vellykkede kapring af det dansk-drevne skib forsøgte at kapre et nyt i april 2010 i den tro, at det var et handelsskib.

Men det viste sig at være det amerikanske marinefartøj USS Ashland. Det fik han 25 års fængsel for.

* Kapringen af CEC Future gav inspiration til den danske spillefilm "Kapringen" med Pilou Asbæk og Søren Malling i rollerne som henholdsvis gidsel og skibsreder. "Kapringen" fik en Robert som årets danske spillefilm i 2012.

* USA er kendt for at retsforfølge pirater - uanset om sagerne har direkte relation til amerikanere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip