Fakta: Det får embedsmænd i GGGI-sag kritik for

Skrevet af admin

17/12/2013

Dagens topnyheder

* På et bestyrelsesmøde i klimaorganisationen GGGI den 12. maj 2012 vedtager bestyrelsen med deltagelse af daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) nye rejseregler, der giver GGGI's formand mulighed for at flyve på første klasse.

* Rejsereglerne bliver dog ikke gjort til genstand for en selvstændig drøftelse, og Christian Friis Bach har senere oplyst, at han ikke er opmærksom på, at han har sagt ja til reglerne, der optræder som et underpunkt i papirerne til mødet.

* Embedsmændene får ikke gjort Christian Friis Bach opmærksom på de ekstravagante rejseregler, der senere udløser hård kritik af Lars Løkke Rasmussen for dyre rejser for bistandsmidler. I redegørelsen undskyldes embedsmændene dog delvist af, at der kun var "kort tid til at udarbejde håndaktsmaterialet".

* Da sagen om Lars Løkke Rasmussens dyre rejser bliver afsløret i Ekstra Bladet i oktober, orienterer embedsmændene fortsat ikke Christian Friis Bach om, at han selv har været med til at godkende reglerne. Det bliver kaldt "kritisabelt", at der tilsyneladende er så stort rod i Udenrigsministeriets sagsarkiv, at embedsmændene overser det centrale dokument i sagen.

* Flere embedsmænd bliver efter den 6. november tilsyneladende klar over, at Christian Friis Bach faktisk havde været med til at godkende rejsereglerne i GGGI, og at ministeren derfor havde givet Folketinget urigtige oplysninger. Det betegnes som "meget kritisabelt", at embedsmændene ikke giver den oplysning videre til departementschefen og ministeren, så Folketinget kunne få de rigtige informationer.

* På et møde den 15. november - få dage før kommunalvalget - gennemgår embedsmænd en redegørelse til Rigsrevisionen og Folketingets Udenrigsudvalg om GGGI-sagen. Her besluttes det, at rejsepolitikken skal holdes ude af redegørelsen, uden at nogen embedsmænd gjorde Christian Friis Bach opmærksom på, at han havde været med til at godkende rejsereglerne. Det kaldes "meget kritisabelt".

Kilde: Redegørelsen "Udenrigsministeriets håndtering af forløbet vedrørende rejsereglerne i GGGI".

/ritzau/