FAKTA: Det går frihandelsaftale mellem EU og USA ud på

Torsdag er der konference i København om den omdiskuterede frihandelsaftale mellem USA og Europa, TTIP.

Frihandelsaftalen vil, hvis den bliver til noget, blive verdens største frihandelsaftale.

Hvis handlen kan flyde frit over Atlanterhavet, vil det give større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser og dermed være milliarder værd i både Europa og USA, siger EU-Kommissionen og tilhængerne af aftalen.

* TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership.

* EU og USA indledte forhandlingerne om TTIP i 2013. Der har været 10 forhandlingsrunder med den seneste i midten af juli i år. Målet er nu at blive enige om en aftale i 2016, hvilket i givet fald er et par år senere end oprindelig forventet.

* En aftale skal blandt andet gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet.

* Det betyder, at toldsatser bliver sat ned eller afskaffet, og der kommer fælles produktstandarder, tekniske regulativer og godkendelsesprocedurer.

* TTIP skal være med til at sætte mere skub i den europæiske økonomi ved at skabe større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser.

* Da forhandlingerne gik i gang i 2013, vurderede tænketanken Centre for Economic Policy Research, at en god TTIP-aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

* Den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung vurderer, at en god TTIP-aftale kan skabe 12.000-14.000 ekstra arbejdspladser i Danmark.

Kilder: EU-Kommissionen, Centre for Economic Policy Research, Dansk Industri, Bertelsmann Stiftung

/ritzau/

Dagens Gossip