FAKTA: Det går frihandelsaftale mellem EU og USA ud på

Frihandelsaftalen mellem EU og USA, forkortet TTIP, vil i givet fald blive verdens største frihandelsaftale.

Her kan du blive klogere på aftalen:

* Hvis handlen kan flyde frit over Atlanterhavet, vil det gavne produktion og arbejdspladser og dermed være milliarder værd i både Europa og USA, siger EU-Kommissionen og tilhængerne af aftalen.

* Men modstanderne afviser de spåede økonomiske gevinster og mener blandt andet, at en TTIP-aftale vil underminere EU-regler om beskyttelse af forbrugerne, fødevaresikkerheden og miljøet.

* TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership.

* EU og USA indledte forhandlingerne om TTIP i 2013. Den 14. forhandlingsrunde er mandag indledt i Bruxelles og varer til fredag.

* Det officielle mål er nu at blive enige om en aftale inden udgangen af 2016, hvilket i givet fald er et par år senere end oprindelig forventet.

* En aftale skal blandt andet gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet.

* Det betyder i givet fald, at toldsatser bliver sat ned eller afskaffet, og at der kommer fælles produktstandarder, tekniske regulativer og godkendelsesprocedurer.

* TTIP skal efter planen være med til at sætte mere skub i den europæiske økonomi ved at skabe større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser.

* Da forhandlingerne gik i gang i 2013, vurderede tænketanken Centre for Economic Policy Research, at en god TTIP-aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

* Den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung har tidligere vurderet, at en stor TTIP-aftale kan skabe 12.000-14.000 ekstra arbejdspladser i Danmark.

Kilder: EU-Kommissionen, Centre for Economic Policy Research, Bertelsmann Stiftung.

/ritzau/

Dagens Gossip