FAKTA: Det går frihandelsaftale mellem EU og USA ud på

Frihandelsaftalen mellem EU og USA, forkortet TTIP, vil i givet fald blive verdens største frihandelsaftale.

Her kan du blive klogere på aftalen:

* Hvis handlen kan flyde frit over Atlanterhavet, vil det gavne produktion og arbejdspladser og dermed være milliarder værd i både Europa og USA, siger EU-Kommissionen og tilhængerne af aftalen.

* Men modstanderne afviser de spåede økonomiske gevinster og mener blandt andet, at en TTIP-aftale vil underminere EU-regler om beskyttelse af forbrugerne, fødevaresikkerheden og miljøet.

* TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership.

* EU og USA indledte forhandlingerne om TTIP i 2013. Den 14. forhandlingsrunde er mandag indledt i Bruxelles og varer til fredag.

* Det officielle mål er nu at blive enige om en aftale inden udgangen af 2016, hvilket i givet fald er et par år senere end oprindelig forventet.

* En aftale skal blandt andet gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet.

* Det betyder i givet fald, at toldsatser bliver sat ned eller afskaffet, og at der kommer fælles produktstandarder, tekniske regulativer og godkendelsesprocedurer.

* TTIP skal efter planen være med til at sætte mere skub i den europæiske økonomi ved at skabe større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser.

* Da forhandlingerne gik i gang i 2013, vurderede tænketanken Centre for Economic Policy Research, at en god TTIP-aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

* Den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung har tidligere vurderet, at en stor TTIP-aftale kan skabe 12.000-14.000 ekstra arbejdspladser i Danmark.

Kilder: EU-Kommissionen, Centre for Economic Policy Research, Bertelsmann Stiftung.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip