FAKTA: Det gik evakueret polarskibs ekspedition ud på

Det 71 meter lange finskbyggede russiske skib Akademik Sjokalskij blev fanget juleaften af tykke isflager omkring 1500 sømil syd for Hobart, hovedbyen på den australske ø Tasmanien.

* Fartøjet er chartret af Den Australsk-Asiatiske Antarktis Ekspedition, der markerer den australske geolog Sir Douglas Mawsons ekspedition for 100 år siden ved at følge i hans fodspor.

* Skibet forlod New Zealand i december og skulle efter planen vende tilbage i januar efter fem ugers ekspedition. Det var omkring to kilometer fra åbent vand, da det blev fanget i isen 24. december.

* 26 videnskabsfolk og 26 turister har deltaget i ekspeditionen under ledelse af australieren Chris Turney, der er professor i klimaforandringer ved New South Wales' Universitet.

* Videnskabsfolkene på det russiske skib har også udført nogle af de samme undersøgelser, som Mawsons gruppe udførte på ekspeditionen fra 1911 til 1914. Håbet er, at resultaterne af det indsamlede materiale kan benyttes i klimaforskningen.

* Selv om skibet har siddet fast i isen, har de ombordværende videnskabsfolk fået målt temperaturer og saltindhold i havet gennem sprækker i den omgivende havis.

* Douglas Mawson (1882-1958) blev verdensberømt, efter at han i 1909 som den første nåede frem til den magnetiske sydpol under den britiske polarforsker Ernest Shackletons Nimrod-ekspedition.

* Sammen med sit hold, som blandt andet bestod af australiere, briter og newzealændere, kortlagde Mawson på Den Australsk-Asiatiske Antarktis Ekspedition den del af Antarktis, der ligger syd for Australien.

* Mawson var den eneste overlevende fra en 800 kilometer lang slædetur, der som led i ekspeditionen havde til formål at udforske den østlige del af Kong Georg V's Land i Antarktis.

* De to gletsjere i området, Mertz og Ninnis, er opkaldt efter de to forskere, en schweizer og en brite, der omkom under tragiske omstændigheder under slædeturen i november 1912.

* Inden Akademik Sjokalskij blev fanget i isen juleaften, gravede ekspeditionsholdet 20. december de såkaldte Mawson-hytter frem af snemasserne på Cape Denison.

* Efter ni dages fangenskab i isen er forskere og turister 2. januar blevet evakueret af en helikopter, mens den 22 mand store besætning bliver om bord.

/ritzau/

Dagens Gossip