FAKTA: Det konkluderer hollandsk MH17-rapport

Efter 15 måneders undersøgelser af vragdele, ofre og de sorte bokse fra flyet MH17, der i juli sidste år styrtede ned over det østlige Ukraine, kom den hollandske havarikommission tirsdag med sin rapport.

Her er rapportens resultater:

* Flyet blev skudt ned af et missil af typen 9M38 med et sprænghoved af typen 9N314M. Missilet blev affyret fra et BUK-missilsystem, der affyrer mellemdistance jord-til-luft-missiler.

* Missilet eksploderede inden for en meter over cockpittets venstre side. I missilet var en stor mængde granatsplinter, der gennemhullede cockpittet og den forreste del af flyet og dræbte de tre piloter omgående.

* Der er fundet adskillige granatsplinter i flyets piloter og vragdele fra cockpittet og den forreste del af flyet.

* Det gennemhullede cockpit og den forreste del af flyet brækkede derefter af fra resten af flyet.

* I rapporten vurderer kommissionen, at langt de fleste passagerer inden for et øjeblik blev dræbt eller slået bevidstløse.

* Kommissionen vil ikke fuldstændig udelukke, at enkelte passagerer var ved bevidsthed i løbet af det halvandet minut, som det tog flyet at ramme jorden, men kommissionen finder det højest usandsynligt.

* Rapporten har et afsnit, der er dedikeret de russiske påstande om, at flyet ikke blev skudt ned af et BUK-missil. Her bliver alle andre muligheder afvist med henvisning til beviser, som havarikommissionen har fundet.

* Kommissionen retter en kritik imod de ukrainske myndigheder, som ifølge rapporten burde have lukket hele luftrummet over den konfliktramte del af landet. Luftrummet var lukket op til en vis højde, som MH17 fløj over.

* Rapporten indeholder også en optælling, der viser, at på samme dag, som MH17 blev skudt ned, fløj 160 andre fly over området.

* Kommissionen kommer med 11 anbefalinger til forbedringer af flysikkerheden. Heriblandt er en hurtigere lukning af luftrum over konfliktramte områder.

* En rekonstruktion af flyets cockpit og forreste del har underbygget havarikommissionens konklusioner.

* I rapporten er et område på 320 kvadratkilometer i det østlige Ukraine angivet, hvorfra missilet er affyret.

* Den hollandske havarikommission har ikke fået til opgave at beskæftige sig med, hvem der er skyldige i tabet af de 298 liv.

Kilder: Den hollandske havarikommission, The Guardian, BBC, Reuters, AFP

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip