Fakta: Det sige Crown-ansatte nej til

De omkring 6000 ansatte på Danish Crowns svineslagterier - DC Porks - ni afdelinger har siden torsdag kunne stemme om den kontroversielle lønaftale, der vil betyde, at medarbejderne skal afgive en del af deres løn til at investere i svineproduktion.

Tirsdag stod det klart, at 40 procent af de ansatte stemte ja til aftalen mens 60 procent stemte nej.

* Lønaftalen var lavet af tillidsmænd og ledelse i et forsøg på at redde arbejdspladser på slagterierne. Ledelsen på Danish Crown havde ellers meldt ud, at der skulle fyres 1000 ansatte.

* Direktør i DC Pork Jesper Friis kan ikke afvise, at der nu skal fyres.

* Udgangspunktet var, at de ansatte afgav 6,4 procent af bruttolønnen i 2014. Derefter skulle satsen sættes ned til 4,7 procent i 2015, 3,2 procent i 2016 og 1,8 procent i 2017.

* Det ville samlet give 600 millioner kroner. Penge der skulle gå til en fond, som svineproducenter kunne låne fra til at investere i produktionen.

* Baggrunden er, at det er meget svært for de gældstyngede svineproducenter at få lov at låne penge i banken til at udvide svinestaldene. Det betyder mangel på slagtesvin og arbejdspladser, der forsvinder på slagterierne.

* Ved et ja havde ledelsen på Danish Crown lovet, at der ikke ville blive lukket slagterier i de fire år, aftalen varede.

/ritzau/

 

Dagens Gossip