FAKTA: Det siger de om frihandelsaftalen mellem EU og USA

Den internationale miljøorganisation Greenpeace har mandag lækket 248 siders fortrolige dokumenter fra forhandlingerne mellem EU og USA om den transatlantiske frihandelsaftale, TTIP.

Greenpeace mener, at frihandelsaftalen udgør en "stor risiko for klima, miljø og forbrugersikkerhed".

Og samtidig siger Greenpeace, at USA vil have EU til at fjerne sit såkaldte forsigtighedsprincip, hvor produkter, der muligvis er skadelige, forbydes.

Men ingen af delene kommer til at ske, svarer EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, der kalder debatten "en storm i et glas vand".

Her er nogle af reaktionerne på debatten:

* Jorgo Riss, europæisk direktør for Greenpeace:

- Offentligheden har ret til at vide, hvad der er ved at blive handlet væk i deres navn.

* EU's handelskommissær, Cecilia Malmström:

- Ingen EU-handelsaftale vil nogensinde sænke vores niveau for beskyttelse af forbrugere eller fødevaresikkerhed eller miljøet.

* Medlem af Europaparlamentet Jeppe Kofod (S):

- TTIP skal bruges til at forbedre og højne vores standarder. Nogle gange har vi de højeste standarder, andre gange har amerikanerne nogle bedre. Der skal vi bruge TTIP til at hæve niveauet og skaffe bedre beskyttelse af både forbrugere, arbejdere, miljø og klima.

* Medlem af Europaparlamentet Margrete Auken (SF):

- TTIP-teksten sikrer ikke EU's ret til at lave miljø- og sundhedslovgivning, og forsigtighedsprincippet er også væk. Jeg har ikke lyst til at give køb på de hårdt tilkæmpede regler og standarder, vi har fået vedtaget til at beskytte arbejdstagere, forbrugere, små virksomheder, datasikkerhed og miljø. Og det er det, TTIP-aftalen gør.

* Seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard, DI:

- Greenpeace er meget hurtige på aftrækkeren. De skyder på noget, der ikke er helt færdigt. Man skal gøre sig klart, at det her er en forhandlingstekst. Der er masser af ting i teksten, parterne ikke er enige om endnu.

* Chefkonsulent Michael Bremerskov Jensen, Dansk Erhverv:

- Varehandlen over Atlanten er steget støt, og TTIP er en gylden mulighed for at sætte yderligere skub i handlen og dermed den europæiske økonomi. Et skub, der er behov for. Det ville være som at smide barnet ud med badevandet at stoppe TTIP.

* EU's TTIP-chefforhandler, Ignacio Garcia Bercero:

- Vi opretholder fuldt ud forsigtighedsprincippet. Jeg synes heller ikke, det er rigtigt at sige, at USA skubber på for at sænke niveauet for beskyttelse i EU (...) Vi vil ikke gå med til noget, der vil føre til en sænkning af beskyttelsesniveauet. Punktum.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip