FAKTA: Det siger Natos artikel fire

Nato-landene var til møde i Bruxelles tirsdag på ambassadørniveau med henvisning til Atlantpagtens artikel fire. Det er Nato-medlemslandet Polen, som mandag formelt bad om mødet.

Artikel fire lyder:

- Deltagerne vil rådføre sig med hverandre, når som helst nogen af dem mener, at nogen af deltagernes territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

Der har kun tre gange tidligere i Natos historie været indkaldt til møde i henhold til artikel fire. Alle tre gange har det været på Tyrkiets anmodning.

* I 2003 bad Tyrkiet om artikel fire konsultationer under opbygningen til krigen i nabolandet Irak.

Mødet i februar 2003 udstillede spændinger mellem Nato-landene, men endte med, at Nato undersøgte en række tiltag for at hjælpe med at beskytte Tyrkiet mod eventuelle aggressioner fra Irak.

Resultatet blev "Operation Display Deterrence", hvor Nato sendte overvågningsfly og et missilforsvarssystem til Tyrkiet. Operationen var begrænset til tyrkisk territorium og var klart defineret som territorialforsvar.

* I juni og i oktober 2012 bad Tyrkiet om artikel fire konsultationer i lyset af situationen i nabolandet Syrien.

Konsultationerne førte til, at Nato opstillede seks batterier med Patriot-missiler langs Tyrkiets grænse til Syrien. Missilerne er alene tiltænkt forsvar af Tyrkiet.

* Artikel fire konsultationer er en markant anden situation end ved anvendelsen af Natos såkaldte musketered - traktatens artikel fem - der siger, at et angreb på ét medlem af forsvarsalliancen er at betragte som et angreb på alle.

Artikel fem har kun været anvendt én gang i Natos historie. Det var efter terrorangrebene på USA 11. september 2001, hvor USA påberåbte sig artikel fem og dermed fik de øvrige Natomedlemmers opbakning til militæraktionen i Afghanistan.

/ritzau/

Dagens Gossip