FAKTA: Det siger straffeloven om sindssyge gerningsmænd

Den danske straffelov lægger op til, at personer på grund af deres mentale tilstand kan slippe for straf. Dog er det et krav, at personen både var sindssyg og utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Her er hvad straffeloven blandt andet siger om sindssyge gerningsmænd:

§ 16:

Personer, der på gerningstiden var utilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der må sidestilles dermed, straffes ikke. Det gælder også for personer, der var mentalt retarderede i højere grad.

Befandt gerningsmanden sig som følge af indtagelse af alkohol eller andre rusmidler forbigående i en tilstand af sindssygdom eller i en tilstand, der må ligestilles hermed, kan straf dog pålægges, når særlige omstændigheder taler herfor.

§68:

Hvis en tiltalt frifindes for straf på grund af sindssyge, kan retten træffe andre foranstaltninger, der kan være med til at forebygge yderligere lovovertrædelser.

Hvis mindre indgribende foranstaltninger som tilsyn, bestemmelser vedrørende opholdssted eller arbejde, afvænningsbehandling, psykiatrisk behandling m.v. ikke findes tilstrækkelige, kan det bestemmes, at personen skal anbringes på et psykiatrisk hospital, i en institution for personer med vidtgående psykiske handicap eller under tilsyn.

Kilder: Straffeloven

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip