FAKTA: Det stemmer vi om på familieområdet

Skrevet af admin

30/11/2015

Mest læste i dag

Ved folkeafstemningen på torsdag bliver vælgerne bedt om at stemme ja eller nej til "Lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning". På familieområdet indgår følgende fire retsakter.

* Arverets-forordningen:

Den skal gøre behandlingen af arvesager på tværs af grænserne mindre kompleks. Det sker gennem fælles regler om, hvor og efter hvilket lands regler en grænseoverskridende arvesag skal behandles.

* Bruxelles IIa-forordningen:

Den skal gøre behandlingen af sager om skilsmisse, separation og forældreansvar på tværs af grænserne enklere og mere effektiv. Forordningen indeholder regler om, i hvilket EU-land en sag skal behandles, samt om anerkendelse og fuldbyrdelse af afgørelser.

* Underholdspligts-forordningen:

Den skal gøre behandlingen af sager om underholdspligt på tværs af grænserne enklere og mere effektiv. Det drejer sig navnlig om sager om børnebidrag og ægtefællebidrag. Danmark har i forvejen en parallelaftale med EU, som omfatter forordningen, der derfor gælder for Danmark – bortset fra regler om administrativt samarbejde.

* Forordningen om bilaterale familieretlige aftaler

Den indeholder regler om, hvordan de enkelte EU-lande laver deres egne aftaler, såkaldte bilaterale aftaler, med lande uden for EU på områder, der er omfattet af Bruxelles IIa-forordningen og underholdspligtforordningen.

Hvis et flertal stemmer nej, deltager Danmark fortsat ikke i retsakter på det familieretlige område.

Hvis et flertal stemmer ja, så tilslutter Danmark sig de fire retsakter.

Kilder: Hjemmesiden 3. december.dk, Ritzau.

/ritzau/