FAKTA: Disse danske politikere har scoret internationale topposter

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan være på vej til en toppost i FN. Fredag indstillede statsminister Lars Løkke (V) sin kollega til stillingen som FN's næste flygtningehøjkommissær.

Hvis Thorning får jobbet, bliver hun ikke den første politiker, der har forladt Folketinget til fordel for udlandet, eller den første danske flygtningehøjkommissær.

Her er et udpluk af danske politikere, der har skiftet Christiansborg ud med en international toppost:

* Mogens Lykketoft (S), der er tidligere formand for Folketinget, tager orlov fra Folketinget i et år på grund af hvervet som formand for FN's Generalforsamling i New York fra 4. juli 2015 til 30. september 2016.

* Christian Friis Bach (R), der er tidligere udviklingsminister og gruppeformand, får sommeren 2014 stillingen som leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa (Unece).

* Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bliver 4. april 2009 udpeget som generalsekretær for Nato. En post han bestrider indtil 30. september 2014.

* Hans Hækkerup (S), der er tidligere forsvarsminister, bliver chef for FN's overgangsforvaltning i Kosovo i 2001, hvor han var i et år.

* Den tidligere danske statsminister Poul Hartling (V) er fra 1978 til 1985 FN's flygtningehøjkommissær. Han er den femte i rækken. Thorning bliver den 11. i rækken, hvis hun får jobbet.

* En længere række politikere har desuden forladt Christiansborg for at blive kommissærer i EU-Kommissionen. Hvert femte år bliver der valgt 28 nye kommissærer, hvor hvert medlemsland får en post.

* Den tidligere radikale leder Margrethe Vestager (R) blev 1. november 2014 konkurrencekommissær.

Kilder: UNHCR, EU-Kommissionen.

/ritzau/

Dagens Gossip