FAKTA: Disse reformer er på vej i Fifa

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) ventes at vedtage en række reformer på fredagens kongres i Zürich efter de senere års skandaler.

Her er en række af de vigtigste punkter, som de 209 medlemslande skal stemme om, før kongressen senere på fredagen skal vælge en ny præsident som afløser for Sepp Blatter.

* Valgperioder: Præsidenten og medlemmer af Fifa Council (der afløser eksekutivkomitéen) skal maksimalt kunne sidde i tre valgperioder af fire års varighed.

* Skarpere opdeling af politik og økonomi: Fodboldpolitikerne skal sætte den strategiske kurs for fodbolden, mens et sekretariat skal varetage de operationelle og økonomiske opgaver.

* Medlemmerne af Fifa Council bestående af 37 medlemmer udpeges af de regionale fodboldforbund såsom Det Europæiske Fodboldforbund, Uefa. Hvert medlem skal igennem et omfattende integritetstjek.

* Flere kvinder skal vælges ind i Fifa Council, og hver enkelt regionalt forbund (såsom Uefa) skal vælge minimum en kvinde til Fifa Council. Det betyder, at seks pladser i Fifa Council er reserveret til kvinder.

* Ved siden af fodboldpolitikere skal der placeres uafhængige medlemmer i Fifas økonomiske komitéer.

* Antallet af komitéer skæres ned fra 26 til ni for at gøre processerne i Fifa mere effektive. Samtidig skal samtlige medlemslande involveres i komitéerne.

* Integritetstjek: Samtlige medlemmer i Fifas komitéer skal gennemgå et integritetstjek.

* Ny komité for fodboldens interessenter: For at skabe større gennemsigtighed oprettes en ny komité, hvor spillere, klubber og ligaer vil få plads.

Fredagens kongres går i gang klokken 9.30 og afsluttes i eftermiddag/aften med valget af en ny Fifa-præsident.

Kilder: Fifa

/ritzau/