FAKTA: Disse tobaksregler er på vej fra EU

Skrevet af admin

23/12/2015

Dagens topnyheder

Onsdag har generaladvokat ved EU-Domstolen Julian Kokott i en anbefaling sagt god for implementeringen af EU's tobaksdirektiv, der blev vedtaget i 2013.

Dermed er der lagt op til, at selve EU-Domstolen med en dom senere også vender tommelen op for direktivet, og gør det til virkelighed. Direktivet skal implementeres inden 20. maj 2016 i EU's 28 medlemslande.

Dette er hovedtrækkene i de regler, der dermed kommer til at gælde i hele EU:

* Mærkning og indpakning: Der skal være tydelige sundhedsadvarsler i skrift og billede på 65 procent af cigaretpakkens overflade. På andre typer pakninger kan advarslen være på et klistermærke.

* E-cigaretter: Elektroniske cigaretter - også dem med genopfyldelige ampuller - kan tillades, så længe der er mindre end 20 milligram nikotin per milliliter væske og højst 10 milligram per "cigaret". Ampullerne skal være svære at åbne.

Det står landene frit for at holde e-cigaretter ude af almindelig handel og regulere dem som et lægemiddel på linje med nikotinplastre. Kommissionen skal holde nøje øje med sundhedsaspekterne af e-cigaretter.

* Slikcigaretter: Tobak skal smage og lugte af tobak. Cigaretter med diverse smagstilsætninger - frugt, chokolade, lakrids, mentol - forbydes. For mentolcigaretter gælder forbuddet først fire år efter, at direktivet træder i kraft.

* Skråtobak: Er stadig tilladt, fordi det udgør en tilpas lille andel af markedet.

* Snus: Er forbudt. Bortset fra i Sverige, der fik tilladelsen til snus skrevet ind som en betingelse, da landet trådte ind i EU.

* Andre tilsætningsstoffer: EU-Kommissionen fastsætter øvre grænser for andre tilsætningsstoffer, der er giftige eller vanedannende, og laver en positivliste over, hvilke stoffer der er tilladt i tobaksprodukter.

* Smugling, ulovlig handel og sporing: For at sikre medlemslandenes skatter og forhindre sort handel med tobak skal tobakspakker forsynes med en unik markør, der gør det muligt at følge og spore alle produkter.

* Distancehandel: De enkelte medlemslande kan bestemme, at de ikke vil tillade internethandel med tobaksprodukter.

Kilder: EU

/ritzau/