FAKTA: Efterforskning og beskyttelse efter attentater

Skrevet af admin

06/05/2015

Mest læste i dag

I forlængelse af skudangrebene 14. og 15 februar i København har politiet været i forhøjet beredskab og efterforsket sagen intenst.

* Angrebene, der blandt andet ramte en synagoge i Krystalgade, betyder, at bevæbnede betjente i dag holder vagt ved jødiske institutioner i København.

* Det forhøjede beredskab har krævet hjælp fra landets øvrige politikredse.

* Løbende genovervejes det, om der skal skrues op eller ned for oplandets hjælp, blandt andet på baggrund af trusselsvurderingerne fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

* Politiet har endnu ikke afsluttet den omfattende efterforskning af angrebet, der blev begået af Omar El-Hussein.

* I øjeblikket sidder fem unge mænd varetægtsfængslet i sagen. Samtlige sigtes for medvirken til de drab og drabsforsøg, som Omar El-Hussein begik. Alle nægter sig skyldige.

* Ifølge politiet skaffede den yngste mand på 18 år gerningsmanden en skudsikker vest og en kniv. På den måde skal han have hjulpet ved drabene på filmmanden Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan samt ved drabsforsøgene på politifolk og livvagter.

* Politiet påstår, at to andre fjernede den M 95-riffel, som Omar El-Hussein brugte ved Krudttønden, og skaffede ham et tilflugtssted. Desuden skal de have fremskaffet de våben, som blev affyret ved synagogen og ved skududvekslingen på Svanevej, hvor Omar El-Hussein selv mistede livet.

* De to sidstes rolle bestod ifølge politiet i, at de skaffede "effekter" til angrebet på synagogen. Endvidere skal de have fjernet det tøj, gerningsmanden optrådte i, ligesom de skal have håndteret riflen, som blev brugt ved Krudttønden.

* Den øverste anklagemyndighed, Rigsadvokaten, har tidligere betegnet Omar El-Husseins angreb som en terrorhandling. Alligevel sigtes mændene endnu ikke for medvirken til terror.

Kilder: Ritzau, Rigspolitiet, Københavns Politi.

/ritzau/