FAKTA: Enhedslistens hovedkrav til finansloven

Enhedslisten og regeringen står stejlt over for hinanden før de afgørende forhandlingerne om finansloven, som kan ende med en aftale i weekenden.

Her er Enhedslistens hovedkrav:

* Minimumstandarder for plejen af landets ældre: Enhedslisten kræver, at de ældre får ret til et bad to gange om ugen, rengøring hver anden uge, en årlig hovedrengøring samt ledsagede gåture i det fri.

* Det krav afviser regeringen, som mener, at det skal være op til den enkelte kommune at tilrettelægge hjælpen til de ældre.

* Lovgivning om kædeansvar i kommuner og regioner: Det vil betyde, at hovedentreprenører hæfter for, at underentreprenører lønner deres ansatte efter danske løn- og arbejdsvilkår ved offentligt bygge- og anlægsarbejde. Også det krav afviser finansminister Bjarne Corydon (S).

* Det er i dag frivilligt, om kommuner og regioner vil indføre kædeansvar lokalt, og det bør ikke bestemmes ved lov fra Christiansborg, mener regeringen. Corydon understreger, at regeringen har fremlagt en række andre forslag til at bekæmpe social dumping.

* Flere offentlig ansatte: Enhedslisten ønsker 8000 flere offentlig ansatte for at forbedre velfærden for blandt andre ældre. Det vil koste i alt 2,5 milliarder kroner, vurderer EL.

* Regeringen har lagt flere penge på bordet til ældrepleje, men det er lagt fra nok til at indfri EL's ønsker.

/ritzau/

Dagens Gossip