FAKTA: EU er ved at opruste mod terror

EU har de seneste år taget en række skridt, der skal forbedre det grænseoverskridende samarbejde om bekæmpelsen af terror i Europa.

Kampen er kommet i fokus, efter at myndighederne i blandt andet Danmark, Belgien og Storbritannien har registreret, at flere af deres egne statsborgere er draget i krig i Irak og Syrien og vendt radikaliserede hjem.

Terrorangrebene i Paris for fem uger siden har sat yderligere skub i forsøget på at styrke samarbejdet. EU's stats- og regeringschefer opsummerede i en erklæring fra deres topmøde i torsdags, at de vil eller allerede er ved at styrke samarbejdet om:

* BEDRE SIKRING AF BORGERNE:

- Udveksling af lister med oplysninger om flypassagerer - f.eks. navn, adresse, betalingsform, ønsker til mad og sæde, rejserute.

- Bedre check af EU-borgere ved Schengens ydre grænser mod databaser med oplysninger om for eksempel tidligere domme, konfiskerede pas, mistænkelig opførsel.

- Informationsudveksling via samarbejde mellem politi og anklagemyndigheder - Europol og Eurojust.

- Indsats mod ulovlige våben.

- Samarbejde mellem efterretningstjenester.

- Indgreb mod hvidvask af penge og finansiering af terroraktiviteter.

* FOREBYGGELSE AF RADIKALISERING:

- Mere koncentreret indsats i samarbejde mellem myndigheder og internetvirksomheder for at finde og fjerne materiale på internettet, der opfordrer til terrorisme og ekstremisme.

- Kommunikationsstrategi for fremme af tolerance, ikkediskrimination, grundlæggende rettigheder og solidaritet, heriblandt styrket dialog mellem trossamfund og andre parter i civilsamfundet.

- Initiativer inden for uddannelse, efteruddannelse, arbejdsmarked, fængsler, social integration og rehabilitering.

* SAMARBEJDE MED INTERNATIONALE PARTNERE:

- Ny strategisk tilgang til kriser og konflikter - især i lande i Mellemøsten og Nordafrika.

- Mere aktivt samarbejde med tredjelande - især i Mellemøsten, Nordafrika og i Sahel, men også på det vestlige Balkan - på sikkerheds- og antiterrorområdet, blandt andet med henblik på bedre grænsekontrol.

- Fokus på samarbejdet i FN og andre internationale og regionale organisationer.

- Styrket dialog med henblik på at fremme grundlæggende frihedsrettigheder.

Kilder: Erklæring fra EU's 28 stats- og regeringschefer, 12. februar 2015.

/ritzau/

Dagens Gossip