FAKTA: EU holder øje med grundlæggende rettigheder

EU-Kommissionen har onsdag indledt en undersøgelse af, om en række nylige lovændringer i Polen overholder retsstatens principper.

EU 's bekymring er opstået efter markante ændringer i landets medielov og forfatningsdomstol.

Det er første gang, kommissionen benytter sig af det instrumenter, der blev indført i marts 2014, for at sikre sig mod systemiske trusler mod retsstaten i de 28 medlemslandene.

* Det kan ske i tre skridt:

* Første skridt: Kommissionen indleder en undersøgelse af forholdene og vurderer, om der er klare tegn på brud på de grundlæggende principper for retsstater. Hvis bekymringen holder stik, tager EU-Kommissionen initiativ til dialog med medlemsstaten.

* Andet skridt: Hvis Kommissionen og medlemslandet ikke kan nå til enighed, kan kommissionen give det pågældende land en tidsfrist for, hvornår der skal rettes op på kritikpunkterne.

* Tredje skridt: EU-Kommissionen overvåger situationen i medlemslandet. Hvis problemerne ikke løses inden for den givne tidsfrist, kan EU-systemet gribe til den såkaldte "Artikel 7 procedure".

* Artiklel 7 indebærer, at medlemsstaten ved alvorlige og vedholdende brud på retsstatens principper i yderste konsekvens kan fratages sin stemmeret i ministerrådet - det der også bliver kaldt "atombomben".

Artikel 7-proceduren rummer yderligere en række omstændelige skridt, hvoraf nogle kræver fuld enighed mellem de øvrige 27 EU-lande samt godkendelse i EU-Parlamentet. Den har aldrig været anvendt.

Kilder: Ritzau, EU-Kommissionen

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip