FAKTA: EU-parlamentsformandens gøremål

Skrevet af admin

01/07/2014

Mest læste i dag

Den tyske socialdemokrat Martin Schulz, som tirsdag er blevet genvalgt som formand for EU-Parlamentet, skal åbne og hæve møderne, tysse på lidt for ivrige medlemmer og sørge for, at parlamentets stemme bliver hørt i de andre EU-institutioner.

Formanden vælges til at tage sig af en række opgaver, hvoraf nogle af de mere praktiske også kan varetages af parlamentets 14 næstformænd. Men Schulz vil altid have det overordnede ansvar for følgende:

* Formanden leder møderne, når hele parlamentet samles i Strasbourg eller i Bruxelles. Han leder også møderne i parlamentets præsidium, hvor de 14 næstformænd og også fem såkaldte kvæstorer sidder.

* Formanden leder alt arbejde i parlamentet og har beføjelser til at sikre, at parlamentets forhandlinger med for eksempel EU's medlemslande foregår, som de skal.

* Når det samlede parlament holder møde, fordeler formanden taletiden på medlemmer - og må stoppe dem, som kommer med for mange bemærkninger, holder for lange taler eller på anden måde forstyrrer parlamentets arbejde.

* Formanden kan beslutte, om der må stilles ændringsforslag til et stykke lovgivning, og afgøre, hvornår forhandlingerne er slut.

* Formanden er repræsentant for parlamentet i internationale forbindelser og ved officielle lejligheder som for eksempel statsbesøg. Han repræsenterer også parlamentet i administrative, retslige og finansielle sager. Han kan dog give de beføjelser videre til andre.

* Hver gang Det Europæiske Råd holder topmøder, taler han til stats- og regeringscheferne, inden mødet går i gang, for at fortælle om parlamentets holdning til punkterne på dagsordenen.

(Kilde: EU-Parlamentets forretningsorden)

/ritzau/