FAKTA: EU-topmødets terrorerklæring

Angreb som det i sidste måned på magasinet Charlie Hebdo i Paris skal forhindres.

Derfor er EU-lederne på torsdagens topmøde blevet enige om en erklæring, der beskriver EU's fælles indsats mod terrorisme.

Generelt opfordrer EU-lederne til, at de fører det ud i livet, de allerede har besluttet. Og bliver bedre til at bruge og udvikle værktøjer, de allerede har.

Her er et udpluk fra de tre punkter, som 28 stats- og regeringschefer er blevet enige om:

1. Sørge for borgernes sikkerhed:

* EU skal snarest muligt færdiggøre et nyt regelsæt, der skal gøre det muligt for myndigheder i de 28 lande at udveksle en række oplysninger om flypassagerer for at kunne få øje på mistænkelig opførsel. Oplysningerne i de såkaldte PNR-registre skal indeholde de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger til at beskytte data.

* Schengen skal benyttes fuldt ud til at styrke og modernisere kontrollen ved de ydre grænser. Det skal være nemmere at tjekke rejsendes identitet i diverse databaser, der for eksempel indeholder oplysninger om tidligere domme, konfiskerede pas og tidligere rejser til lande i krig.

2. Forebyggelse af radikalisering og beskyttelse af værdier:

* Det skal på internettet gøres nemmere at opdage og fjerne indhold, der opfordrer til terror eller ekstremisme. Der skal også være større samarbejde på EU-plan mellem myndigheder og internetselskaber.

* Der skal laves kommunikationsstrategier, som blandt andet fremmer tolerance, grundlæggende frihedsrettigheder og solidaritet i hele EU.

3. Samarbejde med internationale partnere:

* Der er behov for, at EU nytænker sin håndtering af kriser og konflikter - særligt hos unionens sydlige nabolande.

* EU skal være mere aktiv i sit samarbejde med tredjelande på sikkerhedsspørgsmål og terrorbekæmpelse - specielt i Mellemøsten, Nordafrika og Sahel samt på det vestlige Balkan.

Kilder: Det Europæiske Råd

/ritzau/

Dagens Gossip