FAKTA: EU-toppens erklæring om USA's aflytning

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, fik torsdag de øvrige stats- og regeringschefer i EU-landene til at stå sammen om en erklæring om USA's aflytninger af europæiske data og de næste skridt.

Her er erklæringen:

"Stats- og regeringscheferne diskuterede den seneste udvikling i forbindelse med mulige efterretningsproblemer og den dybe bekymring, disse hændelser har skabt blandt de europæiske borgere.

De understregede det tætte forhold mellem Europa og USA og værdien af partnerskabet. De udtrykte deres overbevisning om, at partnerskabet skal være baseret på respekt og tillid, også hvad angår arbejdet og samarbejdet for efterretningstjenester.

De understregede, at indsamling af efterretninger er et afgørende element i kampen mod terror.

Dette gælder både forholdet mellem europæiske lande, såvel som forholdet til USA. Mangel på tillid vil kunne stå i vejen for det nødvendige samarbejde inden for indsamling af efterretninger.

Stats- og regeringscheferne noterede sig Frankrig og Tysklands intention om at søge bilaterale samtaler med USA med henblik på inden årets udgang at have fundet en forståelse for de fælles forhold på området.

De noterede sig, at andre EU-lande er velkomne til at deltage i initiativet.

De henviste også til den eksisterende arbejdsgruppe mellem EU og USA på det relaterede område for databeskyttelse og bad om hurtige og konstruktive fremskridt på området."

Kilde: Det Europæiske Råd

/ritzau/

Dagens Gossip