FAKTA: EU vil have bedre styr på krigere

Skrevet af admin

16/01/2015

Dagens topnyheder

Flere af de mistænkte ved torsdagens antiterroraktion i Belgien har ifølge myndighederne været i Syrien.

Aktionen kommer blot en uge efter en række terroranslag i Paris og sætter igen fokus på indsatsen mod terror i Europa og især på europæere, der rejser ud i krig i eksempelvis Irak og Syrien.

Indsatsen mod terrorisme står øverst på dagsordenen for et justits- og indenrigsministermøde 29.-30. januar og for næste EU-topmøde 12.-13. februar.

Der er allerede en hel del besluttet eller undervejs. Her er nogle af hovedelementerne i EU's fælles indsats:

* LOVGIVNING. Det er småt med egentlig EU-lovgivning på feltet, der i høj grad reguleres af medlemslandene selv. Flere lande er i gang med nationale stramninger, mens det i EU-regi mest handler om bedre samarbejde mellem nationale myndigheder.

* STATSBORGERSKAB. Flere EU-lande arbejder for tiden med lovgivning, der skal fratage pas og statsborgerskab fra personer med dobbelt statsborgerskab, der har været i krig.

* EUROPOL. En del af arbejdet med at udveksle informationer foregår via EU's politisamarbejde.

* SCHENGEN. EU-Kommissionen er netop ved at præcisere reglerne for, hvad myndighederne må tjekke, når EU-borgere rejser ind og ud af Schengen.

Tjek baseret alene på etnicitet og religion er ikke tilladt, men er det for eksempel tilladt at se, om mænd i en bestemt aldersgruppe, der lander fra Tyrkiet, står registreret i Schengens Informationssystem med gamle domme eller aktuelle bekymringer?

* PASSAGERLISTER. EU-landene er ivrige efter at kunne udveksle oplysninger om flypassagerers navne, adresser, kreditkort, bagage, rejserute og ønsker til sæde og måltid under flyvningen.

De såkaldte PNR-lister findes på nationalt plan, men Europaparlamentet kvier sig ved at åbne for lovgivning om et europæisk PNR-register.

* RADICALISATION AWARENESS NETWORK. Et samarbejde, der gør det nemmere at udveksle erfaringer mellem lærere, fængsler, politi, religiøse ledere og andre i lokalsamfund, som er tættest på unge, der kunne overveje at rejse i krig.

* INTERNETTET. Flere store internetvirksomheder som Google, Facebook, Twitter og Microsoft er allerede med på at finde og fjerne opfordringer til og opskrifter på terror så hurtigt som muligt.

* MODFORTÆLLINGER. EU-landene prøver sammen at udvikle og målrette beretninger, der skal modgå islamistisk propaganda.

Kilder: EU-Kommissionen og Ritzau.

/ritzau/