FAKTA: Europa har hævet alarmberedskabet

Flere europæiske lande har hævet deres alarmberedskab efter skyderierne i Paris 13. november, hvor 130 mennesker mistede livet.

Skalaen og de konkrete myndighedsbeføjelser, der følger af de forskellige trin på beredskabsskalaen, varierer fra land til land.

Her følger et overblik over situationen i Europa.

* Belgien

Belgien hævede 21. november alarmberedskabet i hovedstaden Bruxelles til niveau fire. Det er det højeste niveau. For hele landet blev alarmberedskabet allerede 14. november hævet til niveau tre.

* Storbritannien

Storbritanniens alarmberedskab har været "alvorligt" siden august sidste år. Det er den næsthøjeste kategori ud af fem. Premierminister David Cameron har afvist, at alarmberedskabet skal hæves efter hændelserne i Paris.

* Danmark

Dansk politi hævede 18. november alarmberedskabet til "markant forhøjet beredskab" fra "forhøjet beredskab". Det er det næsthøjeste af fem niveauer.

* Frankrig

Efter skudangrebene i Paris, hvor 130 mennesker mistede livet, har Frankrig været i undtagelsestilstand. En særsamling i parlamentet besluttede sidste mandag, at undtagelsestilstanden skal vare ved i tre måneder.

Det er første gang siden Algierkrigen i 1961, at hele Frankrig er i undtagelsestilstand. Paris-området var i undtagelsestilstand under optøjer i forstæderne i 2005.

* Tyskland

Tyskland har ingen officielle niveauer i alarmberedskabet, men indenrigsminister Thomas de Maizière siger, at Tyskland fortsat er "på sigtekornet for international terrorisme. Situationen er alvorlig, men jeg vil ikke indføre niveauer".

* Italien

Italien har hævet sit alarmberedskab til niveau to - et trin under maksimum. Det tredje niveau benyttes kun ved et direkte angreb.

* Spanien

Spanien er på niveau fire ud af fem - "høj risiko for angreb".

* Sverige

Sverige hævede alarmberedskabet til niveau fire ud af fem 18. november. Det er det højeste niveau nogensinde i Sverige.

Kilder: Reuters

/ritzau/

Dagens Gossip