FAKTA: Europæisk patentdomstol er over et år forsinket

Skrevet af admin

11/10/2015

Dagens topnyheder

At tage patent på noget er at få eneretten til et produkt, en idé eller en opfindelse. Det er en måde for virksomheder at undgå, at andre snupper deres gode idéer. Læs om den europæiske patentreform her:

* Hvis man vil have patent på et produkt i EU's medlemslande, skal man i dag have det valideret i hvert enkelt land.

* Men EU-landene er gået sammen i et såkaldt forstærket samarbejde om et europæisk enhedspatent, så virksomhederne kun behøver at sende én ansøgning af sted for at få patent i alle de lande, der tilslutter sig.

* Med i aftalen om en patentreform hører en fælles patentdomstol, som får eneret til at træffe afgørelser i tvister om patenter. Afgørelserne får virkning for alle de deltagende lande.

* Ved en folkeafstemning 25. maj 2014 stemte danskerne ja til at tilslutte sig patentdomstolen. Dengang lød prognosen, at enhedspatentet og patentdomstolen kunne blive en realitet i løbet af 2015.

* Men aftalen om en europæisk patentreform træder først i kraft, når mindst 13 lande inklusiv Tyskland, Frankrig og Storbritannien har endeligt tilsluttet sig - det man kalder at ratificere aftalen. Og det trækker ud.

* Prognosen lyder nu, at det formentligt sker tidligst i 2017. Indtil nu har otte lande ratificeret aftalen.

* I alt regner 25 europæiske lande med at tilslutte sig. Kun Danmark og Irland sender spørgsmålet til folkeafstemning. I Irland vil det formentligt ske i starten af 2016.

Kilder: Udenrigsministeriet, EU-Kommissionen, Patent- og Varemærkestyrelsen, DI.

/ritzau/