FAKTA: Få et overblik og EU's nye øst-legekammerater

Skrevet af admin

25/10/2013

Dagens topnyheder

EU's østlige partnerskab, der var på fredagens dagsorden til EU-topmødet i Bruxelles, handler primært om at bringe seks tidligere sovjetrepublikker tættere på EU.

Landene er på forskellige stadier i deres politiske, demokratiske og økonomiske udvikling, og der er derfor relativt stor forskel på, hvor tæt EU vil samarbejde med de respektive lande.

De næste skridt for det østlige partnerskabs udvikling tages ved et topmøde den 28.-29. november.

Mødet holders i Litauens hovedstad, Vilnius, hvor EU's og partnerskabslandes stats- og regeringschefer deltager.

* UKRAINE

Der ligger en nærmest færdigforhandlet frihandels- og associeringsaftale klar til underskrift i Vilnius - hvis ellers Ukraine forinden lever op til tre konkrete krav fra EU.

Det drejer sig om politiske og juridiske reformer samt ophøret af selektiv retfærdighed - symboliseret ved fængslingen af oppositionsleder Julia Timosjenko.

* MOLDOVA

Frihandels- og associeringsaftalen blev færdigforhandlet i juni og ventes at kunne træde i kraft i forbindelse med topmødet i Vilnius. Moldova håber også på sigt at få en aftale om visumfritagelse på plads.

* GEORGIEN

Frihandels- og associeringsaftalen blev færdigforhandlet tidligere på ugen. Aftalen ventes at kunne træde i kraft i forbindelse med Vilnius-topmødet. En plan for lempelse af visumreglerne er på plads.

* ARMENIEN

Frihandels- og associeringsaftalen er netop forhandlet færdig. Aftalen var egentlig planlagt at skulle træde i kraft ved Vilnius-topmødet. Den er dog blevet sat på standby, efter at Armenien har meldt sig klar til at gå i toldunion med Rusland.

* ASERBAJDSJAN

Har som det eneste af landene ikke udtrykt ønske om at blive medlem af EU. Forhandlingerne om en associeringsaftale uden frihandel er i gang, men det går trægt.

Der ventes at blive underskrevet en faciliteringsaftale om visumudstedelse - forløberen for en egentlig visumfritagelse - på topmødet i Vilnius.

* HVIDERUSLAND

Der er i øjeblikket ingen aftaler om hverken associering eller frihandel på bordet.

Hviderusland er politisk og demokratisk længst fra EU. Over 200 personer - herunder præsident Aleksander Lukasjenko - er uvelkomne i EU. Det er tvivlsomt, hvem der kan få lov at deltage på den hviderussiske regerings vegne i Vilnius.

Kilde: Radio Free Europe Radio Liberty

/ritzau/