FAKTA: Få overblik over aftale om Togfond

DF, der er med i forligskredsen om Togfonden, er klar til at skrotte togbro over Vejle Fjord. Togbroen er en del af aftalen om Togfonden.

Projektet skal finansieres af beskatning af olie, men på grund af faldende oliepriser, kan det økonomiske grundlag smuldre.

Aftalen om Togfonden blev til i januar 2014. Få et indblik i, hvad aftalen indeholder:

* Togfondens projekter kræver i alt 28,5 milliarder kroner.

* En af de store mål med fonden er at sørge for, at der kun er en times transport mellem landets største byer, København-Odense, Odense-Aarhus og Aarhus-Aalborg.

* Togfonden skal i første omgang finansieres af indtægter fra beskatning af olien i Nordsøen. I aftalen om togfonden er det forudsat, at prisen for en tønde olie i 2015 vil være 121 dollar tønden. Den aktuelle pris er imidlertid under 45 dollar.

* 23,3 milliarder kroner afsættes til en række indledende projekter.

* Det inkluderer blandt andet en bro over Vejle Fjord (4,2 mia.), en bane over Vestfyn (4,8 mia.), en bane til Billund (700 mio.) samt elektrificering af de fleste togstrækninger (8,7 mia.).

* 5,2 milliarder kroner reserveres som en buffer, som Dansk Folkeparti har krævet som sikkerhed, hvis ikke finansieringen holder.

* Bufferen er øremærket strækningen mellem Aarhus-Hovedgård (3,3 mia.) samt strækningen mellem Aarhus, Galten og Silkeborg. Parterne tager dog først endelig stilling til, hvordan de 5,2 milliarder kroner skal bruges, i 2024.

* Allerede i august sidste år blev der dog rejst tvivl om økonomien, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde nye beregninger for Togfonden. De viste, at Togfonden kun har 19,5 milliarder og ikke 28,5 milliarder at gøre godt med på grund af de faldende oliepriser.

* Analysechef i tænketanken CEPOS Otto Brøns-Petersen vurderede i starten af marts over for Finans, at Togfonden mangler hele 20 milliarder kroner. Otto Brøns-Petersen var direktør i Skatteministeriet, da Togfondendsskatten blev til, og han stod i spidsen for beregningerne til Togfonden.

* Aftalen om Togfonden er indgået af Socialdemokraterne, De Radikale, DF, SF og Enhedslisten.

/ritzau/

Dagens Gossip