FAKTA: Få overblik over jagten på det forsvundne fly

Skrevet af admin

13/03/2014

Dagens topnyheder

Myndighederne i Malaysia er stadig ikke kommet tættere på en opklaring af, hvad der er sket med et fly fra Malaysia Airlines, som i knap en uge har været forsvundet.

Boeing 777-flyet havde 239 mennesker om bord, og var på vej fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina.

* Lørdag 8. marts:

- Malaysia Airlines siger, at man mistede kontakten med flyet omkring klokken 01.30 lokal tid, hvilket var omkring en time efter, at det var lettet fra den internationale lufthavn i Kuala Lumpur.

- Vietnam siger, at flyet forsvandt tæt på landets luftrum. Vietnam iværksætter en eftersøgning, der senere bliver udvidet til en kæmpe international jagt i det sydkinesiske hav.

- Sent lørdag aften spotter vietnamesiske eftersøgningsfly to store oliepøle i nærheden af flyets sidst kendte lokation. Skibe bliver sendt til stedet, men de finder ikke noget.

- Det kommer frem, at to passagerer rejser på falske EU-pas, der er stjålet i Thailand.

* Søndag 9. marts:

- Malaysia siger, at det undersøger flyets forsvinden som mulig terror. USA sender FBI-agenter til Malaysia for at bistå med eftersøgningen.

- Malaysia siger, at flyet af ukendte årsager muligvis er vendt om mod Kuala Lumpur.

- Sent søndag ser et vietnamesisk fly vragrester i havet omkring øen Tho Chu island. Det viser sig senere at være falsk alarm.

* Mandag 10. marts:

- Myndighederne udvider arealet, hvor man leder efter flyet, til en radius af 185 kilometer omkring det sted, hvor MH370 forsvandt fra radaren.

- Kina langer ud efter de malaysiske myndigheder og siger, at man skal sætte højere fart på efterforskningen.

- Kemiske prøver viser, at fund af olie i havet ikke stammer fra det forsvundne fly.

- Eksperter fra flyselskabet Boeing tilslutter sig efterforskningen. Flyproducenten bistår efterforskningen med teknisk assistance.

* Tirsdag 11. marts:

- Eftersøgningsområdet bliver igen udvidet og omfatter nu den malaysiske hovedø og den indonesiske ø Sumatra. Begge er langt fra flyets planlagte rute.

- Interpol navngiver de to mænd, som rejste på stjålne EU-pas. Der er tale om to iranere, der formentlig er fattige immigranter.

* Onsdag 12. marts:

- Myndigheder udvider eftersøgningsområdet igen, så det nu er på over 90.000 kvadratkilometer. Området er groft sagt på størrelse med Portugal.

- Lederen af det malaysiske luftvåben siger, at et uidentificeret objekt er set på militærets radar nord for Malacca-strædet mindre end en time efter, at man mistede kontakten med flyet. Det bliver stadig efterforsket.

- Kinesiske myndigheder siger, at satellitbilleder viser vragrester, der kan være fra det savnede fly.

* Torsdag 13. marts:

- Wall Street Journal skriver, at flyet kan have været i luften op mod fire timer, efter at det forsvandt.

- Den malaysiske myndigheder afviser historien i Wall Street Journal, og de kinesiske satellitbilleder er ligeledes et blindt spor.

/ritzau/AFP