Fakta: Få overblik over sagen om Bødskov og Christiania

Skrevet af admin

24/01/2014

Dagens topnyheder

* Folketingets Retsudvalg skulle i februar 2012 besøge Christiania - en tur, som Pia Kjærsgaard (DF) ønskede at komme med på.

* Turen bliver udsat af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og daværende justitsminister Morten Bødskov (S), fordi der ifølge PET er et øget trusselsbillede mod Kjærsgaard.

* Da man ikke kan oplyse retsudvalget om det øgede trusselsbillede, giver Anne Baastrup (SF), der var formand for retsudvalget - efter samråd med Morten Bødskov - en forkert begrundelse for aflysningen til udvalget.

* Man begrunder det med, at daværende politidirektør Johan Reimann ikke kunne deltage i et forudgående møde om besøget. En begrundelse, man gentager i en pressemeddelelse den 19. november 2013, da sagen begynder at rulle.

* På et samråd den 9. december 2013 erkender Bødskov, at det er en begrundelse, man har fabrikeret til lejligheden. Efter samrådet melder Enhedslisten, at partiet ikke længere har tillid til Bødskov, og han trækker sig samme dag.

* 15. januar 2014: Det viser sig, at Statsministeriets departementschef tidligere på dagen den 19. november får tilsendt to udkast til Bødskovs pressemeddelelse. De bliver vist til statsministeren.

* Departementschefen opfordrer Bødskov til at beklage, at han har givet en forkert begrundelse for aflysningen, men det kommer ikke med i den endelige pressemeddelelse.

* 17. januar 2014: Helle Thorning-Schmidt erkender i et samråd, at ministeriet og hun selv via pressemeddelelserne fik kendskab til, at Bødskov havde givet en forkert forklaring. Hun afviser, at man vidste, at forklaringen om Johan Reimann var opfundet.

* En samlet opposition udtrykker kritik af Thornings ageren i sagen, fordi hun og ministeriet ikke reagerede skarpere på de advarselslamper, der lyste, da man fik pressemeddelelserne til gennemsyn.

* 24. januar 2014: Thorning slipper for en næse, da Enhedslisten også vil give en næse til departementschefen for hans rolle, hvilket blå blok ikke mener er Folketingets opgave.

/ritzau/