FAKTA: Få overblikket over OW Bunkers krak

Skrevet af admin

02/01/2015

Mest læste i dag

OW Bunker med hovedsæde i Nørresundby indgav 7. november konkursbegæring efter en periode med to nedjusteringer og en påstået svindelsag. OW kollapsede med et tab på 1,6 milliarder kroner.

Her er en kronologisk gennemgang af OW Bunkers forvandling fra investorernes yndling til selskabets kollaps:

28. marts 2014

* OW Bunker, der handler med brændstof til skibe, får en forrygende debut på børsen. På den første handelsdag stiger aktien i selskabet fra 145 kroner til 175 kroner. Omkring 20.000 privatpersoner udnytter børsnoteringen til at købe OW Bunker-aktier. Også pensionsselskaber er blandt investorerne.

Oktober

* Selskabet nedjusterer sine finansielle forventninger for 2014. Begrundelsen er et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger. Selskabet siger, at det har "taget tiltag til at minimere risici mod yderligere fald i olieprisen", men aktiemarkedet reagerer negativt.

* To uger senere nedjusterer selskabet igen. Administrerende direktør Jim Pedersen fastslår da, at OW Bunker "er dækket godt ind for resten af året".

5. november

* OW Bunker meddeler, at man har lidt et potentielt tab på 125 millioner dollar grundet påstået svindel i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore. Desuden viser en opgørelse, at selskabet har urealiserede tab på 150 millioner dollar i forbindelse med risk management-kontrakter.

7. november

* Selskabet oplyser, at det ikke har været muligt at finde en holdbar løsning og indgiver derfor konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg. Samtidig oplyser selskabet, at det vil melde to ledende medarbejdere i det svindelmistænkte datterselskab i Singapore til politiet. Det sker dog ikke.

10. december

* En række pensionsselskaber og andre investorer, såsom ATP, PFA og AP Pension, går i gang med at undersøge, om der er basis for at gøre et juridisk ansvar gældende, så de kan få tabte OW Bunker-penge tilbage.

18. december

* Bagmandspolitiet anholder en tidligere chef i OW Bunker, der er mistænkt for bedrageri i Italien. Manden fremstilles i grundlovsforhør med et krav om varetægtsfængsling og med henblik på udlevering til Italien.

31. december:

* Kurator anmelder ifølge Berlingske et erstatningskrav mod fem topfigurer, heriblandt administrerende direktør Jim Pedersen, på 654 millioner kroner. Kurator mener, at topledelsen var vidende om de forhold i virksomheden, der førte til krakket.

* Også investorerne har anmeldt krav mod OW Bunkers ledelse før forældelsesfristen udløb 31. december.

* Dansk Aktionærforening, der er blevet kontaktet af knap 7000 private og professionelle aktionærer, anmelder et krav mod OW Bunker. Her er ikke sat tal på størrelsen.

* 25 pensionsselskaber og andre institutionelle investorer anmelder ifølge Berlingske et samlet krav på 803 millioner kroner mod OW Bunkers ledelse, bestyrelse og kapitalfonden Altor. Ifølge ATP er der ikke taget stilling til, om kravet skal føre til en erstatningssag.

Kilder: Ritzau

/ritzau/