FAKTA: Finland inspirerer til borgerinitiativer

Et flertal i Folketinget bestående af alle partier undtagen Socialdemokraterne og Venstre støtter et forslag, der skal lade borgere komme til orde i Folketinget, hvis de kan opnå 50.000 underskrivere for et forslag.

* Partierne bag flertallet er blevet inspireret af Finland, hvor det allerede i dag er muligt for borgere at fremlægge et beslutningsforslag for det finske parlament Riksdagen.

* Den finske ændring i grundloven trådte i kraft 1. marts 2012.

* Der skal ligge mindst 50.000 underskrifter fra stemmeberettigede borgere bag forslaget, og underskrifterne skal samles sammen inden for seks måneder.

* På Riksdagens hjemmeside står der, at målet med systemet er at støtte medborgerskabet og styrke civilsamfundet.

* I november 2014 stemte de finske folkevalgte et beslutningsforslag igennem om at tillade homoægteskaber, som var blevet fremsat af borgere. Seks andre forslag er, siden loven indtrådte, blevet taget op i parlamentet, men er ikke stemt igennem.

* Der er ifølge Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, også blevet skelet til det tværeuropæiske borgerinitiativ, som siden april 2012 har givet borgere mulighed for at få mere direkte indflydelse på EU's lovgivning.

* For at kunne fremsætte et initiativ for EU-Kommissionen skal man kunne indsamle mindst en million underskrifter, der skal kunne verificeres og fordele sig ligeligt mellem mindst syv EU-lande.

/ritzau/

Dagens Gossip