FAKTA: Flere indberetter bivirkninger til HPV-vaccinen

Skrevet af admin

24/09/2015

Mest læste i dag

Onsdag udgav Sundhedsstyrelsen nye tal for indberetninger om formodede bivirkninger til HPV-vaccinen, der beskytter mod de vira, der medfører livmoderhalskræft.

Tallene viser, at der i 2. kvartal 2015 er indberettet væsentlig flere formodede bivirkninger end tidligere.

Siden 2009, hvor HPV-vaccinen blev en del børnevaccinationsprogrammet, har 1589 piger indberettet bivirkninger. Heraf er 543 klassificeret som alvorlige.

På verdensplan er 72 millioner vaccineret med HPV-vaccinen. I Danmark er tallet over 500.000.

* Antallet af indberettede bivirkninger er steget år for år. Sundhedsstyrelsen mener, at det særligt er på grund af den store medieomtale om vaccinen. Blandt andet har TV2 sat fokus på problematikken via dokumentaren "De vaccinerede piger".

* De unge kvinder indberetter eksempelvis bivirkninger som kroniske smerter i arme og ben, kroniske hovedpiner, kvalme og søvnforstyrrelser. De føler dog ikke, at de har kunnet få hjælp nogle steder.

* De fem regioner har derfor oprettet særlige HPV-centre, hvor pigerne kan blive sat i udrednings- og behandlingsforløb. Dog har der været kritik af, at pigerne har ventet for længe.

* Sundhedsstyrelsen vurderer, at det kun er få af indberetningerne, der har en mulig sammenhæng med vaccinen. Myndighederne anbefaler derfor forsat vaccinen, da fordelene ved at vaccinere mod livmoderhalskræft opvejer de mulige risici ved vaccinationen.

* Dog gennemfører Det Europæiske Lægemiddelagenturs Bivirkningskomité, Prac, i øjeblikket en ekstra vurdering af HPV-vaccinerne og deres sikkerhedsprofil.

* Kræftens Bekæmpelse har påvist, at HPV-vaccinen har virket efter hensigten. Risikoen for forstadier til livmoderhalskræft er faldet med 73 procent blandt HPV-vaccinerede kvinder født i 1993-94 sammenlignet med ikke-vaccinerede.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Politiken

/ritzau/