FAKTA: Følg stærekassernes køretur på de danske veje

Regeringen og Enhedslisten har netop besluttet, at der skal sættes stærekasser op på de danske veje.

Gennem de seneste seks år har der været mange planer for de automatiske fartmålere:

* November 2007: VK-regeringen annoncerer i sit regeringsgrundlag, at den "vil tage initiativ til, at der opsættes fastmonterede og ubemandede kameraer på udvalgte vejstrækninger med for høj hastighed og mange uheld."

* 2009: Året igennem bliver 10 stærekasser opstillet på Sjælland som led i et forsøg.

* September 2010: Forsøget evalueres i en rapport fra DTU Transport.

Stærekasser har givet et fald i gennemsnitshastigheden på 10-11 kilometer i timen på landeveje og 5-6 kilometer i timen i byerne. Det vurderes, at 500 stærekasser vil kunne forhindre mellem 11 og 16 procent af ulykkerne.

* Oktober 2011: En arbejdsgruppe under Rigspolitiet afleverer et notat til Justitsministeriet. Her anbefales det, at der opsættes minimum 500 stærekasser.

Samtidig opfordrer politiet til, at loven ændres, så bøder for mindre grove hastighedsoverskridelser gives til bilens ejer frem for føreren.

* Februar 2012: Ritzau offentliggør indholdet af Rigspolitiets notat. Justitsministeriet meddeler, at man forventer at have et lovforslag klar i maj, og indtil da vil justitsminister Morten Bødskov (S) ikke kommentere stærekasserne.

* Juni 2012: Lovforslaget er endnu ikke klar, og den seneste melding lyder, at det forventes på plads "inden udgangen af sommeren".

* August 2012: Regeringen lancerer en trafiksikkerhedspakke. Her bliver de planlagte 500 stærekasser skrottet. I stedet går planen ud på blandt andet at firedoble antallet af flytbare fotovogne fra 25 til 100. Det er dog endnu ikke gennemført.

* November 2013: Regeringen og Enhedslisten beslutter, at der skal sættes stærekasser op på de danske veje alligevel. De skal sættes op på udvalgte strækninger i løbet af 2014 - og fra 2015 skal der så sættes stærekasser op i hele landet på permanent basis.

Omfanget samt de præcise placeringer arbejder Rigspolitiets Færdselsenhed i øjeblikket med at få på plads.

/ritzau/

Dagens Gossip