FAKTA: Folketinget vil indføre tænkepause for kviklån

Danskerne skal tænke sig bedre om, før de optager hurtige kviklån. Det er hensigten med et lovforslag, der ventes vedtaget i dag. Læs om baggrunden her.

* Lovforslaget betyder, at der indføres en obligatorisk tænkepause på 48 timer, før man kan indgå endelig aftale om kviklån.

* Et kviklån er defineret som et kortfristet forbrugslån, som indgås uden sikkerhedsstillelse og uden betingelse om køb af vare eller tjenesteydelse, og hvor løbetiden maksimalt er tre måneder.

* Formålet er ifølge lovforslaget at få forbrugeren til at overveje lånebehovet og eventuelt afsøge markedet for alternative finansieringsmuligheder.

* I 2010 blev der ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oprettet omkring 20.000 kviklån med et samlet udlånsbeløb på 37 millioner kroner. Tallet var i 2014 steget til omkring 160.000 kviklån med et samlet udlån på cirka 430 millioner kroner.

* En spørgeundersøgelse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført, viser, at mere end 40 procent af låntagerne fortrød at have optaget kviklån.

* Næsten 40 procent svarer, at lånet endte med at blive dyrere, end de forventede, og mere end halvdelen overvejede ikke andre alternativer, før de optog lånet.

* På den baggrund har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anbefalet en 48 timers tænkepause for optagelse af kviklån.

* Lovforslaget, der tredjebehandles i Folketinget torsdag, ventes at træde i kraft 1. januar 2017.

Kilder: Justitsministeriet, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

/ritzau/

Dagens Gossip