FAKTA: Folketingspolitikere benytter sig ofte af orlov

Tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) tager en pause fra sit arbejde i Folketinget. Onsdag meddelte Venstre i en pressemeddelelse, at Holst efter en turbulent periode vil skabe ro omkring sin "familie og person."

* Der kan være flere grunde til at tage orlov. Folketingets godtagne grunde er fastsat i Folketingets forretningsorden og kan være "sygdom," "midlertidig udsendelse i offentligt hverv," "møder i Færøernes Lagting eller Grønlands Landsting" eller "andre grunde."

* Et folketingsmedlem modtager vederlag under orlov lige på nær en orlov, der er begrundet i "andre grunde." Det er netop denne begrundelse Carl Holst har givet. Han vil derfor ikke modtage vederlag under sin orlov.

* Der er lige nu ti folketingsmedlemmer på orlov foruden Carl Holst, der ikke har fået sin ansøgning behandlet endnu. Mai Mercado (K) har desuden meddelt, at hun agter at søge orlov.

* De ti på orlov er Kaare Dybvad (S), Kirsten Brosbøl (S), Astrid Krag (S), Roger Matthisen (AL), Rune Lund (EL), Ane Halsboe-Jørgensen (S), Zenia Stampe (R), færøske Høgni Hoydal (T) og Mogens Lykketoft (S).

* Et folketingsmedlem har mulighed for at få orlov, for eksempel på grund af sygdom eller udsendelse i offentligt hverv i mindst 7 dage.

* Når et medlem får orlov, indkaldes medlemmets stedfortræder som midlertidigt medlem.

* Når Folketingets formand har modtaget en ansøgning om orlov, sættes spørgsmålet på dagsordnen til Folketingets afgørelse.

* I praksis bevilger Folketinget altid orlov i overensstemmelse med formandens indstilling.

* Orlov i forbindelse med graviditet og fødsel eller adoption kan gives i op til 12 måneder.

Kilder: Folketinget.dk

/ritzau/

Dagens Gossip