FAKTA: Forældre skjuler børn af frygt for at miste dem

To kvinder er tiltalt for - med hjælp fra en sjællandsk sognepræst og provst - at have skjult en femårig dreng for Næstved Kommune.

Kommunen havde besluttet, at drengen skulle anbringes uden for hjemmet. Det forsøgte hans mor og mormor at forhindre ved at gemme drengen i april sidste år.

* Ifølge Straffelovens § 215 er det strafbart at bortføre eller skjule et barn for barnets forældre eller for andre, der har myndighed over barnet, eller som skal forsørge barnet.

* Sager, hvor forældre eller andre skjuler et barn for myndighederne, er sjældne. Det anslås, at der årligt er cirka fem til 10 sager i Danmark.

* Disse sager kan deles op i to kategorier:

- Barnet fødes skjult, og forældrene holder barnet skjult for myndighederne.

- Forældrene går under jorden med barnet eller beslutter, at andre skal skjule det.

* I nogle sager bliver et barn skjult for at undgå en tvangsfjernelse fra hjemmet. I andre sager skjuler en mor eller far barnet for at forhindre, at den anden forælder ser barnet.

* Det sker af og til, at forældre modsætter sig en kommunes afgørelse om, at deres barn skal anbringes i en plejefamilie eller på en institution. I så fald må kommunen tvangsfjerne barnet fra hjemmet.

* I 2013 var cirka 11.600 børn og unge fra 0 til 17 år anbragt uden for hjemmet.

* Af disse var 1767 blevet tvangsfjernet fra hjemmet.

* I 2013 blev 314 børn og unge tvangsfjernet. Det svarer til 15 procent af alle kommunernes afgørelser om anbringelser.

* Af Serviceloven § 58 fremgår blandt andet følgende:

* Hvis der er en åbenbar risiko for, at barnets eller den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade derhjemme, kan kommunens børn og unge-udvalg uden samtykke beslutte, at barnet skal anbringes uden for hjemmet.

Kilder: Danmarks Statistik, Ankestyrelsen, retsinformation.dk, advokat Lars Buurgaard Sørensen/tvangsfjernelse.dk

/ritzau/

Dagens Gossip