FAKTA: Forstå konflikten i Ukraine på tre minutter

Skrevet af admin

24/04/2014

Mest læste i dag

* En længe ventet handels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine skulle have været underskrevet i november, men Ukraines daværende præsident, Viktor Janukovitj, foretager en politisk kovending og udsætter aftalen. I praksis havde den betydet et mere vestligt Ukraine med større afstand til Rusland - trods de to tidligere sovjetrepublikkers historisk tætte bånd.

* Det antænder voldsom vrede i landets hovedstad, Kijev, hvor tusindvis af borgere i vinteren 2013 indleder demonstrationer. Deres protester eskalerer med drab på adskillige demonstranter, inden parlamentet i februar vælter præsident Janukovitj, der flygter til Rusland.

* En overgangsregering, som Rusland ikke anerkender, sættes ind, og der udskrives præsidentvalg til afholdelse 25. maj.

* Kort tid efter trænger russiske tropper ind på den russisk-sindede Krim-halvø i det sydlige Ukraine. Trods internationale protester samt europæiske og amerikanske sanktioner rettet mod russerne vælger Rusland i februar formelt at annektere halvøen, som landet i 1954 - under Sovjetunionen - overgav til Ukraine.

* Prorussiske separatister i det østlige Ukraine begynder herefter at røre på sig, og i begyndelsen af april besætter de flere østukrainske byer. De kræver en folkeafstemning om løsrivelse fra Ukraine.

* Flere blodige sammenstød mellem ukrainske styrker og prorussere følger, og midt i april siger den russiske præsident, Vladimir Putin, at Ukraine er på randen af en borgerkrig.

* USA, Ukraine, EU og Rusland bliver i Genève enige om en aftale, hvis væsentligste formål er at sikre, at de stridende parter lægger deres våben.

* Sammenstødene fortsætter dog, og torsdag den 24. april kører pansrede køretøjer fra Ukraines hær ind i den østlige by Slavjansk, som kontrolleres af prorussiske separatister. Flere separatister bliver dræbt i militæraktionen.

Kilde: AFP, Reuters.

/ritzau/