FAKTA: Forstå Irak-sagen på to minutter

* I oktober 2012 står den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard frem i Ekstra Bladet med videooptagelser, der viser danske soldater se passivt til, mens irakiske sikkerhedsstyrker slår og sparker civile irakere under operation Green Desert i 2004.

* Kærgaard hævder samtidig, at den daværende øverstkommanderende for de danske styrker i Irak, bataljonschef John Dalby, kender til videoen.

* Bataljonschefen har ellers offentligt afvist, at der findes lyd- eller billedeoptagelser af overgrebene.

* Med videoen i hænde indleder Forsvarets Auditørkorps en efterforskning for pligtforsømmelse mod John Dalby, som altså nu er mistænkt for at have løjet. De nye oplysninger ændrer imidlertid ikke ved, at en eventuel sag mod de soldater, som overværede overgrebene, vil være strafferetslig forældet.

* Whistlebloweren Anders Kærgaard afviser dog at røbe, hvem der gav ham videooptagelserne, og hans påstand mod John Dalby kan derfor ikke underbygges. Det betyder, at Forsvarets Auditørkorps mandag 13. januar 2014 må indstille efterforskningen.

* 23 irakere har sideløbende forsøgt at køre en erstatningssag mod den danske stat. De hævder at være blevet slået og sparket under operation Green Desert. Sagen bliver dog droppet kort før jul, fordi irakerne ikke har økonomiske ressourcer til at føre den.

* Irakernes advokat, Christian Harlang, har bebudet, at han vil bringe sagen om påstået tortur mod de 23 irakere til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg og FN's Tortur Komité.

/ritzau/

Dagens Gossip