FAKTA: Forstå sagen om GGGI på halvandet minut

Flere medier erfarer, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) trækker sig fra sin post. Bag beslutningen ligger angiveligt sagen om den sydkoreanske klimaorganisationen GGGI.

Her er GGGI-sagen kort:

* GGGI står for The Global Green Growth Institute, og organisationen har base i Sydkorea. Organisationen arbejder for at kombinere økonomisk vækst med miljømæssig bæredygtighed.

* Danmark har støttet GGGI med 90 millioner kroner siden 2011.

* Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har tidligere sagt, at støtten til GGGI blev etableret på et spinkelt grundlag. Tidligere udviklingsminister Søren Pind blev ifølge Ekstra Bladet advaret af sine embedsmænd om organisationen.

* Venstres formand Lars Løkke Rasmussen har været formand for GGGI siden juni 2012.

* I en rapport fra november 2012 anklager den koreanske rigsrevision GGGI for at misbruge offentlige midler. En rapport Christian Friis Bach har kendt til. Han har efterfølgende sagt: "Der står ikke noget om korruption i den rapport, og derfor står der heller ikke noget om korruption med danske midler."

* GGGI kommer i offentlighedens søgelys i starten af oktober 2013, hvor Ekstra Bladet afslører, at formand Lars Løkke Rasmussen har været på 15 rejser, der tilsammen løber op i over en million kroner. Pengene er gået til flyture på 1. klasse, luksushoteller og limousiner. Løkkes kone har også fået en rejse betalt af GGGI.

* 20. oktober 2013: Lars Løkke Rasmussen bruger på et pressemøde tre timer og 43 minutter på at besvare pressens spørgsmål om hans rejser. Han fremlægger også alle sine rejsebilag.

* 2. november 2013: Lars Løkke Rasmussen fik ifølge GGGI udbetalt diæter for 8784,50 kroner i 2012, selvom Løkke har nægtet enhver udbetaling det år fra GGGI. Det svarer til 675 kroner per rejsedag.

* Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har bedt et revisionsfirma om at gennemgå organisationens regler og procedurer, og et nyt dansk bidrag til GGGI er betinget af, at organisationens arbejde er i orden.

* Redegørelsen ventes først færdig i begyndelsen af 2014.

/ritzau/

Dagens Gossip