Fakta: Forstå Zornig-sagen på to minutter

Zornig-sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i august lovede en million kroner til Lisbeth Zornig Andersens projekt »Stemmer på Kanten«, inden ansøgningsfristen til den pulje, pengene skulle søges fra, var udløbet. Huset Zornig havde på daværende tidspunkt slet ikke søgt om pengene endnu.

5. september besluttede Annette Vilhelmsen at fordoble puljesummen fra en til to millioner kroner, for at andre ansøgere ikke skulle stilles ringere, efter at socialministeren »fejlagtigt« var kommet til at love den ene million bort til »Stemmer på Kanten«.

11. december 2013 var Annette Vilhelmsen i samråd i Folketinget Socialudvalg. Her bebudede hun, at hun ville igangsætte en uvildig advokatundersøgelse af forløbet i Zornig-sagen.

Advokatundersøgelsen skal blandt andet afdække, om embedsmænd i Social­ministeriet har begået fejl eller forsømmelser, da man bevilgede en million kroner til Huset Zornig.

Socialudvalget har besluttet, at den uvildige advokatundersøgelse kun må forholde sig til skriftligt materiale. Der må ikke foretages afhøringer eller indhentes udtalelser fra embedsmænd i Socialministeriet af hensyn til deres retsstilling.

Onsdag såede TV-optagelser fra DR tvivl om Annette Vilhelmsens forklaring i sagen. I optagelser fra 18. september 2013 kalder Lisbeth Zornig Andersen det et »faktum«, at hendes projekt har fået en million kroner, mens Annette Vilhelmsen tidligere over for Folketinget har forklaret, at pengene til i alt 17 projekter – herunder også »Stemmer på Kanten« – først blev tildelt dagen efter – 19. september.

Torsdag var socialministeren i endnu et samråd om sagen – denne gang i Folketingets Finansudvalg.

/BNB

Dagens Gossip