FAKTA: Frankrig og Rusland sætter prop i hangar-affære

Frankrig og Rusland er blevet enige om at annullere en milliardhandel på to Mistral-hangarskibe efter et langvarigt diplomatisk tovtrækkeri:

* Mistral er navnet på en type af hangarskibe, der er bygget til helikoptere.

* Det første skib, Vladivostok, skulle have været leveret til Rusland i oktober 2014, men på grund af Ruslands annektering af Krim-halvøen i Ukraine blev leverancen sat i bero.

* USA' præsident, Barack Obama, bad i juni 2014 Frankrig om at sætte salget på pause.

* EU og USA har på grund af krisen med Rusland i Ukraine indført sanktioner mod Rusland, og tidligere i år sagde Frankrigs præsident, François Hollande, at betingelserne for salget ikke "var i orden".

* Skibet skulle have været bygget i både Rusland og Frankrig, og derefter udstyret med russiske våben og teknologi i Sankt Petersborg for at blive en del af Ruslands Stillehavsflåde.

* Det andet skib, Sevastopol, skulle efter planen have været leveret i november 2015.

* Kontrakten på de to skibe blev indgået i 2011. Prisen lød på 1,2 milliarder euro. Det er omkring ni milliarder kroner.

* I april nedtonede Ruslands præsident, Vladimir Putin, betydningen af aftalen og krævede fuld kompensation af Frankrig, hvis aftalen blev annulleret.

* Frankrig har ifølge AFP allerede modtaget 785 millioner euro af Rusland for skibene. Der er uenighed om, hvorvidt Frankrig har betalt pengene tilbage og i givet fald hvor meget.

Kilder: Tass, AFP

/ritzau/

Dagens Gossip